Votați-le, merită!

Scris de Ovidiu Ciutescu pe May 17, 2014

30th European Women's Artistic Gymnastics Team Championships, Juniors and Seniors 5/2014“Румънският отбор се изкачи на подиума, новите шампиони на Европа … Нека слушаме химна на победителите!” (Pe podium urcă echipa României, noua campioană a Europei… Să ascultăm imnul învingătoarelor!) – s-a auzit în difuzoare vocea sobră a crainicului sălii “Armeeț Arena“  din Sofia. Spectatorii s-au ridicat în picioare iar “Deșteaptă-te române!” a “plonjat” grandios spre urechile asistenței. Pe podium Larisa Iordache, Diana Bulimar, Andreea Munteanu, Silvia Zarzu și Alina Stănilă priveau cum valoarea și  sudoarea antrenamentelor le transformă în regine ale Europei.

Paginile ziarelor de sport au titrat imediat, cu litere de-o șchioapă, că “fetele lui Belu” și-au păstrat titlul cucerit ( după mult timp! ) în urmă cu doi ani, la Bruxelles, și că o nouă mare echipă are șanse reale să se închege. Avem nevoie de ea la Campionatele Mondiale, la Jocurile Olimpice, dar mai ales la propaganda națională. Se știe, sportul dă bine la butonul cămășii de politician.

Cum se realizează asta? Nici că mai contează. Planturosul care ne reprezintă în Parlament, la Cotroceni sau pe holurile de la Bruxelles nu este interesat de așa ceva. El știe că zgâtiile alea mici, pregătite de Octavian Belu și Lucian Sandu, trebuie să lupte și să invingă. Să arate planetei cine-i România! Cum se atrag puștoaicele spre sala de gimnastică, în ce condiții și unde le pregătești etc… mai contează?

Adrian Năstase a urnit un program național de construcție a sălilor de sport. Bună găselnița, chiar senzațională. Numai că ideea lui Năstase a dus la meșteșugirea unor contrucții nițel mai mici decât normele sportive, astfel că toate sălile nu-s bune decât pentru dezechipatul copiilor și dezmorțitul oaselor. Pentru câțiva centimetri lipsă ele nu pot găzdui competiții. Motivul pentru care s-a procedat astfel? Probabil că șpăgile politicienilor trebuiau plătite cumva de către constructor.

Elena Udrea s-a pus, și ea, pe construit săli se sport. Doar că a semnat proiecte pentru anomalii arhitectonice. Astfel cum să explicăm că, la Cornu de pildă, a fost ridicată o arenă acoperită, cu o capacitate de aproape 4 mii de locuri? Cum să justificăm o sală cu normă olimpică,  când dacă adunăm și cățeii și purceii din comună și tot nu o umplem la capacitate maximă. În schimb, Traian Băsescu ne cere să o judecăm cum trebuie pe feblețea sa și să nu o mai înjurăm. Deh, nici nu avem de ce.. Nici Emil Boc nu a fost mai prejos decât Năstase ori Udrea. Așa că fostul premier a avut grijă ca la Răchițele să se înalțe o bijuterie cu caracter sportiv. Pentru cine… doar Dumnezeu știe!

În aceste condiții, în care infrastructura sportivă a României se dezvoltă vertiginos, dar nu acolo unde trebuie, adevăratele centre care dau campioni pentru România se zbat în sărăcie. Și aici nu vorbim doar de gimnastică. Vorbim despre un întreg circuit al sportului românesc.

Contează asta? Acum, că suntem în plină campanie pentru europarlamentare, contează. Și CONTEAZĂ al dracului de tare. Pentru că sub mojicia promiterii unor fonduri europene, politicul va dansa în jurul acestor fete mai abitir decât o fac cocoșii de munte în jurul găinușelor atunci când vor să se împerecheze. E rușinos, dar tradițional. Nu este nici prima dată, nici ultima dată când se va întâmpla asta!

În concluzie o să fac și eu ce face tot românul cu caracter frumos: să le felicit pe aceste domnițe care dau glorie nației! Și mai fac ceva, vă dau un sfat: nu mergeți la votul pentru europarlamentare. Nu vă mai amăgiți, golanii sunt cei pe care-i știți din totdeauna! Sau, dacă mergeți, faceți un chenar pe buletinul de vot, scrieți numele acestor regine și aplicați ștampila cu VOTAT! Sună patetic? Da, dar măcar ele nu ne cerșesc gloria. Ele știu cum să o obțină!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>