Romania pe locul 50 in Indexul Dezvoltarii Umane

Scris de admin_2 pe November 8, 2011

Romania s-a plasat pe pozitia 50 in Indexul Dezvoltarii Umane realizate de Programul ONU pentru dezvoltare (PNUD), la fel ca in 2010, cu un indice de dezvoltare umana de 0,781, un venit naţional brut per capita de 11,046 dolari şi o speranţă de viaţă la naştere de 74 de ani, fiind incadrata in clasament de Palau si Cuba.

Pe primul loc pe lista ONU ca dezvoltare umană se află, ca de obicei în ultimii ani, Norvegia, cu o valoare a HDI /indicele de dezvoltare umană/ de 0,943, la un venit naţional brut de 47,557 dolari per capita, o speranţă de viaţă de 81,1 ani şi 17,3 ani de şcolarizare aşteptaţi. Ea este urmată de Australia şi Olanda, SUA fiind pe locul al patrulea. Elveţia se află pe locul al 11-lea, urmată de Japonia.

Clasamentul este încheiat de Republica Democratică Congo, cu 280 de dolari venit naţional brut per capita şi o speranţă de viaţă de 48,4 ani.

Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare a făcut public clasamentul privind dezvoltarea umană, în care 187 de state sunt poziţionate în funcţie de nivelurile de venit, educaţie şi speranţă de viaţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>