Portretul lui Băsescu realizat de Reuters

Scris de admin_2 pe February 14, 2012

Agenţia internaţională de presă Reuters a realizat, potrivit jurnalul.ro, profilul preşedintelui României, Traian Băsescu. În general, asemenea descrieri rezumative sunt foarte seci, incluzând ca „picanterii” doar acele amănunte care sunt de notorietate internaţională. În portretul lui Traian Băsescu însă, epitetele abundă, nota generală fiind una ironică şi critică.

Iată ce spune Reuters despre Traian Băsescu:

1. Al treilea preşedinte după căderea comunismului în 1989, ambiţiosul fost căpitan de navă s-a făcut remarcat prin lupta împotriva corupţiei şi pregătirile în vederea intrării României în Uniunea Europeană, în anul 2007. Dar stilul său abraziv şi acuzaţiile de depăşire a atribuţiilor au condus la suspendarea sa în 2007, înainte ca românii să respingă demiterea sa printr-un referendum.
2. Căpitan de navă comercială, s-a înscris din necesitate în Partidul Comunist în regimul lui Nicolae Ceauşescu şi a devenit faimos pentru a fi numit la comanda celei mai mari nave a României, la vârsta de doar 32 de ani.
3. Ca ministru al Transporturilor în anii 1990, a fost vârful de lance al privatizării flotei comerciale a României, mari, dar ruginite.
4. Simbolul campaniei sale electorale din anul 2000, când a fost ales primar al Bucureştiului cu o largă majoritate, a fost un ardei iute roşu, ca un avertisment al stilului său „ascuţit”. Printre controversele mandatului său s-au numărat eliminarea chioşcurilor stradale şi încercarea de eutanasiere a maidanezilor – fapt care a atras mânia activiştilor pentru drepturile animalelor, printre care s-a numărat Brigitte Bardot.
5. Militând pentru reforma clasei politice, Băsescu i-a succedat veteranului ex-comunist Ion Iliescu, în anul 2004. Cinci ani mai târziu, a fost re-ales „la mustaţă” cu un mesaj de dreapta, învingându-şi oponentul de stânga, Mircea Geoană.
6. După ce a făcut publice, în anul 2005, arhivele Securităţii, a fost şters, oficial, în anul următor, din lista de colaboratori ai temutei foste poliţii politice a lui Ceauşescu.
7. Trei guverne s-au prăbuşit în timpul conducerii sale, cel mai recent în februarie 2012, când premierul de centru Emil Boc a demisionat, în urma protestelor la adresa măsurilor de austeritate impuse de FMI. Problemele economice au avut, de asemenea, un impact şi asupra popularităţii lui Traian Băsescu.
8. Acuzaţiile de injurii rasiale şi nepotism – fiica sa clientă a cluburilor de noapte a trecut în viteză prin politica autohtonă, ajungând direct în Parlamentul European- au deteriorat, de asemenea, imaginea actualului preşedinte.
9. Confruntat cu perspectiva câştigării alegerilor din noiembrie de către Opoziţia stângistă, Băsescu l-a înlocuit pe Boc cu fost şef al spionilor Mihai Răzvan Ungureanu şi pare determinat să impulsioneze şansele electorale ale PDL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>