Permanent decembrie

Scris de Ovidiu Ciutescu pe December 27, 2013

betie generalaTrebuie să recunosc, am stat destul de mult să mă gândesc la tema pe care să o abordez în acest editorial. Am vrut să scriu despre frumoasa nebunie a lui Grigore Leşe – care umple Ateneul Român chiar în ziua de Crăciun – sau despre predicţiile apocaliptice ale lui Radu Banciu – care vede dispărută presa de print din România în anul 2015 ( nm. deh, în fiecare din noi zace câte un mic Nostradamus…).  În final, „pixul” s-a decis să scrie despre Seneca.

 

Acum. În toiul sărbătorilor de iarnă, mi-am amintit de Lucius Annaeus Seneca, perceptorul lui Nero, om care remarca acum două milenii următoarele:

„Este decembrie: acum, mai mult ca oricînd, cetatea e în fierbere. S-a dat, public, liber la desfrîu. Toate răsună de pregătiri uriaşe, de parcă ar fi vreo deosebire între Saturnalii şi zilele de muncă: numai că nu este chiar niciuna, încît nu mi se pare că a greşit cine a spus că decembrie a fost cîndva o lună, dar acum este anul întreg.

 

Să fii treaz şi cumpătat în mijlocul unei mulţimi ce s-a îmbătat şi-şi deşartă stomacul – acesta este semnul unei forţe superioare; să nu te îndepărtezi şi să nu te aşezi aparte, să nu te amesteci cu toţi şi să faci aceleaşi lucruri ca toţi, dar într-al chip – acela este semnul unei cumpătări superioare: este cu putinţă să petreci o zi de sărbătoare fără desfrîu. Ramîi cu bine.”

 

Ironia face că la două milenii distanţă, constatările lui Seneca să fie la fel de vii. Cu diferenţa că la noi „Cetatea Romei” reprezintă însăşi ţara. În rest… t ot anul e un balamuc vecin cu nebunia declanşată de o mare sărbătoare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>