Nu exploatării gazelor de şist în România

Scris de admin_2 pe April 3, 2012

exploatare gazeDecizia de secretizare a acordurilor statului cu Chevron pentru perimetrele din Dobrogea a aparţinut guvernului român, a declarat, Thomas Holst, Country Manager Chevron pentru România. Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, a anunţat oficial sistarea activităţilor de exploatare a gazelor de şist pe parcursul acestui an în Romania.

Decizia companiei vine după ce locuitorii din Vama Veche şi 2 Mai au ieşit în stradă, pentru a protesta faţă de perspectiva de a avea sonde de exploatare a gazului de şist în zona lor. Ei cerut ca acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate cu Agentia Naţionala pentru Resurse Minerale (ANRM), publicate de Guvern în Monitorul Oficial pe 28 martie, să nu fie aplicate. Sondele ar fi urmat să fie amplasate în perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Exploatarea acestor gaze prin fracturare a fost interzisă în mai multe ţări civilizate ale lumii. Specialiştii atrag atenţia că după un asemenea tip de exploatare urmează cutremure, deşertificare şi contaminarea chimică a zonelor respective pentru perioade îndelungate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>