MRU, poetul

Scris de Ovidiu Ciutescu pe May 24, 2014

Mihai Razvan UngureanuAlegerile europarlamentare au scos competitorii la rampă. Puțin mai spălați cultural decât cei care umplu Parlamentul României ( deh, la Bruxelles nu mai poți comunica folosind doar limba gimnastică!), cei care ne cer votul european au ieșit pe sticla televizoarelor, sau pe străzile patriei, pentru a face impresie.

Recunosc, nu mă număr printre cei care merg să pună ștampila, dar asta nu înseamnă că nu am urmărit dezbaterile generate la televiziunile de profil. În afară de slogane de genul “Mândrii că suntem români! ” sau “Suntem echipa cea mai bună!” – care sunt mai cretine chiar și decât versurile maneliștilor – am avut și constatări pozitive. De genul celor care îți mângâie urechea și îți țin viu interesul față de dialogul televizat. Un astfel de personaj, care m-a captivat, a fost ex-directorul SRI Mihai Răzvan Ungureanu – MRU, pe numele său de pe scena politică.

Băiat deștept, fără doar și poate, MRU a reușit să-mi arate că sunt extrem de puțini “aleși” care să se apropie de nivelul său. Cult, plimbat, muncit încă mic ( nm. dacă e să țin cont de amintirile sale!), carismatic, MRU s-a jucat mai mereu cu răspunsurile. Împletind istoria cu problemele și nevoile oamenilor, Ungureanu  a baleat prin fiecare regiune istorică a României și a creionat locurile, oamenii, tendințele acestora. A fost așa, o concluzie a întregii sale campanii eurparlamentare.

Consecință a celor expuse, MRU ne-a spus că, de pildă, ” bănățenii văd în Capitală mai degrabă acel loc numit Viena decât tradiționalul București” și că “a sosit timpul ca părinții să nu mai plângă de dorul pruncilor plecați departe de case “.  Profund la suprafață, MRU și-a etalat demagogia când a venit cu soluții. Dacă ” statul unitar îl putem definitiva prin Unirea reală a provinciilor istorice construind autostrăzi”, “românii îi putem ține acasă prin programe europene, proiecte solvabile social, politic și economic”. Însă, pentru aceasta, “important e să știm pe trimitem la Parlamentul European!”

Dacă prima parte a concluziilor mi-a demosntrat că MRU este un băiat cult, dar la fel de sec din punct de vedere politic precum restul amăgitorilor de pe malul Dâmboviței, rezolvarea problemei mi-a întărit convingerea să nu merg la vot! De ce fac asta? Dintr-un simplu motiv,  cel pe care mi l-a oferit chiar MRU: e important să știm pe cine trimitem la Bruxelles! Iar din punctul meu de vedere, pe 25 mai nu merită niciunul respectiva onoare. Nici măcar cultul, carismaticul, … informatul Mihai Răzvan Ungureanu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>