Minerii din Valea Jiului protesteaza

Scris de admin_2 pe March 6, 2012

mineri_protesteSute de mineri de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului (Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani) protestează pentru a doua zi consecutiv în faţa Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani. Ortacii sunt cei din schimbul întâi care ar fi trebuit să intre în subteran la ora 06:00 şi care reclamă că nu le sunt respectate drepturile.

Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele luni dimineaţă, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea.

Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naţionale a Huilei, unde şi-au cerut drepturile. În paralel, pe tot parcursul zilei de luni au existat discuţii între conducerea CNH, minister şi sindicate pentru ca revendicările minerilor să fie soluţionate.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

În ultimele zile, în minele din Valea Jiului au intrat doar echipe de mineri de inspecţie care coboară în subteran doar pentru a asigura locurile de muncă, în condiţiile în care oprirea totală a activităţii în minele de huilă este periculoasă, acolo existând un nivel ridicat de metan.

Liderii minerilor din Valea Jiului care au fost la negocieri cu conducerea CNH au decis, luni după-amiază, să refuze noi runde de negocieri care ar fi urmat să aibă loc marţi şi miercuri la Bucureşti, cu reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, anunţând că vor rămâne în curtea CNH.

La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>