Mai ușor cu civismul pe scări

Scris de Cristiana Stroea pe January 11, 2014

Învățătoarea Dana Blându e protagonista celui mai recent scandal în sistemul românesc de educație. E vorba de duduia filmată în timp ce porcăia cum putea ea mai colorat comitetul de părinți de la clasa dumneaei că nu-i aduc cadouri dodoloațe. Învățătoarea a fost filmată pe ascuns de o mamă din comitet, sătulă să tot bage mâna în buzunar și să fie făcută albie de porci că de ce nu o bagă pân la cot. Ulterior, mama cu pricina a publicat filmarea și uite așa, la vale cu pianul pe scări, zilele astea s-a desfășurat o anchetă în urma căreia învățătoarea a fost destituită. Simona Tache întreabă pe blogul ei: bun, și mai departe ce facem, pentru că e vorba de un fenomen și nu de un caz izolat. E de salutat inițiativa jurnalistei de a face publice alte nume, de a ajuta alți părinți să demaște astfel de cazuri. Toate bune până aici.

Zilele trecute însă, citind știrile, aflu că mama cu filmarea a fost exclusă din comitetul de părinți. Deci ca să fie clar: urmare a faptului că femeia aia a demascat un caz grav de corupție și de ”cerșire” de foloase necuvenite, restul părinților, victime în aceeași măsură ale sistemului de șpăgi de la Școala nr.10, au hotărât să o excludă din comitetul de părinți.

Amănuntul cu excluderea din comitet, deși nu e nici pe departe cel mai important aspect al cazului, mă face să mă întreb dacă inițiativa Simonei Tache de a zgândări civismul românesc și de a stârni un val de mărturii și anchete publice, va avea succes.

Încerc să-mi amintesc momentele în care am fost martor al solidarității și civismului românești.

Păi cred că n-o să mă contrazică multă lume când spun că civismul românesc se manifestă cel mai adesea în autobuz. De pildă, poți fi linșat moral dacă îți permiți să te cufunzi în lectura unei cărți, în loc să scanezi toată mica societate a autobuzului în căutarea vreunui pensionar căruia să îi oferi cu plecăciuni locul pe care doar l-ai încălzit pentru el. Iar dacă îndrăznești să-i dai de înțeles că putea frumos să-l ceară înainte să înceapă să-ți țină morală și că nu i se cuvine, pur și simplu, locul ăla, e ca și cum ți-ai da eșarfa de la gât, ți-ai pune capul pe butuc și ai aștepta să cadă securea dreptății și moralei românești ca să îți scurteze, imediat, tupeul. Ce atâta discuție, mai și comentezi, dă-i locul și gata, vor sări toți din autobuz să îți explice; că doar și ei le au pe ale lor și nu au chef de scandal în drum spre Kaufland, unde încearcă să prindă ultimele promoții la ulei și mălai. Nici nu contează dacă are dreptate pensionarul sau nu. Sau că ți se pare halucinant că tocmai ți s-a făcut morală, în loc să stai de veghe cui să-i mai dai locul. Ideea e să taci din gură și să te dai la o parte odată.

Civismul românesc înflorește și în tren, atunci când îndrăznești să îi spui unui coleg de călătorie că ascultă muzica prea tare la telefon și că nu tot vagonul trebuie să știe care sunt ultimele hituri lăutărești. Sigur că individul își va umfla pieptul, i se vor înroși ochii și va începe să facă niscai clăbuci pentru a-ți arăta scurt și la obiect cu cine te-ai pus. Civismul românesc lovește din nou și, astfel, restul colegilor tăi de călătorie, care până atunci dădeau ochii peste cap, obidiți și nemulțumiți de efuziunile muzicale din capătul vagonului, se vor ridica și îți vor explica, da, ție!, că ei nu vor panaramă și că nu e frumos să te cerți în tren.

Pe scurt, nu pot să nu mă gândesc că civismul românesc e ca o mare, foarte mare gogoașă cu peltea. Iar pelteaua asta stătută, verde și mirositoare nu e nimic altceva decât o lașitate dulceagă care ne permite să fim comozi, în culcușul nostru pufos de cocă și să nu avem, ferească cerurile!, scandal. Suntem primii moraliști ai Europei: în familie cu copiii noștri, pe la colțuri când ne plângem în pumni, în autobuz cu copiii altora și uneori cu cerșetorii cărora le șuierăm un ”la muncă, bă, nu la cerșit!”.

În rest, să fie liniște, să fie bine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>