FMI îşi schimbă părul. Cu năravul cum rămâne?

Scris de Ovidiu Ciutescu pe April 13, 2014

lup cu trandafir“Ne-am schimbat” – spune Christine Lagarde despre FMI, instituţie pe care de puţin timp o conduce. Conform şefei FMI, cea mai contestată instituţie a planetei nu va mai impune guvernelor politici de “redresare structurală”. Cu ce va înlocui respectiva politică? Rămâne de văzut!

 

“Redresare structurală? A fost înainte de mandatul meu, nu am nicio idee despre ce este vorba”, a declarat ironic Lagarde, la o conferință de presă la Washington, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist ghanez, care a chestionat-o despre imaginea proastă a FMI în Africa. Să înţelegem că madam Lagarde a impus Fondului o imagine mai umană, mai îndreptată către social. Personal… mă îndoiesc de asta şi nu înţeleg adevăratul sens al răspunsului. Am să rămân la vorba aia, a românului: până nu văd, nu cred!

 

Partea nasoală, mă uit doar în “grădina” de la Bucureşti, o reprezintă faptul că o asemenea declaraţie, dacă se va dovedi reală şi în mişcările viitoare al FMI, va da apă la moară Guvernelor care vor domni în perioada următoare peste România. Pentru că, sincer vorbind, nu văd o mână mai bine întinsă neputinţei şi ipocriziei decât cea care îţi permite să spui… “am gândit economia după nişte angajamente cu FMI. Acum s-au schimbat, ne repoziţionăm acţiunile şi de aia merge treaba prost!”

 

PS.: “redresare structurală” înseamnă liberalizarea economiei și reducerea perimetrului statului, componente care au condiționat împrumuturile FMI și care au avut rezultate foarte contestate la nivel mondial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>