Arpad Paszkany, investitorul învestit!

Scris de Ovidiu Ciutescu pe March 30, 2014
Până deunăzi Arpan Paszkany era considerat un model de succes, un guru pentru tinerii investitori români. O analiză mai atentă ne aduce în faţă o altă imagine a omului de afaceri clujean.

Până deunăzi Arpan Paszkany era considerat un model de succes, un guru pentru tinerii investitori români. O analiză mai atentă ne aduce în faţă o altă imagine a omului de afaceri clujean.

Cu o avere evaluată la doar 17 milioane de euro Arpad Paszkany uimea mediul de afaceri din România în urmă cu 4-5 ani. Abia sărit de 30 de ani, “Arpy” sărea în ochii românilor odată cu aducerea CFR Ecomax Cluj în elita fotbalului românesc. Primul titlu de campioană, victoria de pe “Olimpico” din Roma, strategia de transferuri, modul de finanţare a afacerii… toate au început să-l socotească atractiv pentru analizele realizate de confraţii de la revistele financiare.

Firesc, mai toată lumea şi-a pus întrebarea: “Cum reuşeşte un om cu o avere estimată la doar 17 milioane de euro să ţină în fruntea fotbalului românesc un club care toacă anual lejer 20 de milioane de euro”? Başca investiţiile realizate în infrastructura stadionului din “Gruia” – primul şi singurul adus la un nivel de excelenţă în sportul românesc de către un investitor privat.

Săpăturile analiştilor au scos la iveală un om de afaceri extrem de inteligent, din ale cărui alianţe investiţionale se născuseră proiecte care dominau infrastructura turistică din Croaţia, piaţa de media din Ardeal, investiţii imobiliare de succes la nivel european, un club de fotbal construit pe principii de finanţare solide, comerţ şi multe multe altele. Păstrând proporţiile, Paszkany ne era zugrăvit în chip de preşedinte la Real Madrid, un om care deşi nu e miliardar a ştiut să managerieze ( nm. indiferent de numele pe care l-a avut!)  cu succes unul dintre cele mai importante şi mai costisitoare branduri ale planetei.

Nu pentru toată lumea imaginea patronului clujean era cea zugrăvită de jurnalele financiare. Oameni din anturajul SRI, de exemplu, nu s-au sfiit să arunce “pe piaţă” informaţia cum că “patronul CFR- ului, prin diferite activităţi – în special prin sport – promovează interesele secesioniste ale ungurilor din Transilvania“. Banii, susţineau sursele în cauză, proveneau de la guvernul din Budapesta. Astfel, pe de o parte Paszkany nu suferea din cauza lipsei de lichidităţi, în special la clubul de fotbal, dar şi rezolva problema de întărire a indentităţii magyare pentru etnicii din Ardeal. În aceste condiţii, în 2011, site-ul oficial al CFR Cluj întărea ideea de succes managerial, publicând balanţa de cheltuieli şi venituri a clubului în anul precedent. Iar linia trasă arăta un profit de aproape 2 milioane de euro! Calea a fost urmată şi de atunci, doar că în ecuaţia analitică a clubului ardelean nu s-au mai regăsit profituri, ci doar pierderi!

Întrebarea care se pune este una extrem de simplă, sinceră în acelaşi timp: a uitat “Arpy” să facă afaceri? Personal, nu cred în această idee. Din contră. Devenită neatractivă pentru guvernul de la Budapesta, “afacerea CFR” nu a mai beneficiat de banii veniţi din pustă şi acoperiţi prin realizarea de diferite afaceri care te făceau să crezi că unui tânar precum Paszkany i-a pus Dumnezeu mâna în cap. Aşa că, odată cu lipsa infuziei de cash a dispărut şi revoluţionara strategie de management pusă în mişcare la CFR Ecomax. Iar acum clubul din “Gruia” este scos la mezat ( nm. Paszkany cere 100 de milioane de euro pentru cedarea a 51% din acţiuni! ), chiar împins spre insolvenţă – după cum susţin alte surse.

În acest caz îmi pun o întrebare: autorităţile române chiar nu au cunoscut modul în care o parte din afacerile lui Paszkany s-au derulat pe teritoriul României sau au închis pur şi simplu ochii, ridicând fusţiţa aşa cum au făcut-o de atâtea ori de-a lungul istoriei? A avut ceva de câştigat România prin negarea acestei evidenţe, nu singura de altfel cu care ne confruntăm în ultimul timp? Unde vor duce toate acţiunile care se conduc, eficient, în ultimii 20 de ani pe teritoriul ţării noastre? Exemplul din Ucraina ar trebui să ne trezească şi să ne mobilizeze în acelaşi timp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>