8 februarie 2014: marea sau mica mobilizare naţională?

Scris de Luca Dinulescu pe February 4, 2014

8 februarie mitingDragi prieteni indignaţi, lucrurile se desfăşoară ca de obicei cu repeziciune pe scena politică românească, motiv pentru care vreau să trag un fel de linie şi să văd unde mă aflu. Încep cu vocea societăţii civile, singura care a reacţionat coerent în ultima vreme în faţa diverselor abuzuri politicianiste. Această voce ne anunţă că pe data de 8 februarie va avea un mare miting popular, care va adresa atât subiectul tot mai fierbinte al gazelor de şist, cât şi al celebrei Legi a minelor, care, iată, se reîntoarce în parlament. Recunosc fără ezitare că am dubii dacă să mă alătur, din nou, mişcării Uniţi Salvăm. Iar aceste dubii vin pe fondul participării mele la 7 din cele 10 marşuri împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Montană, evenimente altminteri de neuitat, în care am străbătut zeci de kilometri la pas, am văzut cartiere dintr-un Bucureşti natal despre care n-aveam habar, dar mai mult decât orice am fraternizat (şi sororizat, după caz) la un nivel nemaiîntâlnit de mine până la acel moment. Mi-am făcut prieteni foarte, foarte mişto şi am descoperit că vechiul burg al ciobanului Bucur are personalitate, ba chiar una foarte puternică.

În acelaşi timp însă, n-am putut să nu remarc că toată această efuziune s-a stins, treptat, de parcă totul nu fusese decât o boare de vânt ceva mai puternică a aşa-numitei Toamne româneşti. Ok, fraza asta sună cheesy, recunosc, dar ideea e valabilă. Şi nu e vorba de faptul că, fiind o mişcare atât de liberă, în ea au început să se strecoare elemente bizare. Mă refer, desigur, la cele naţionaliste, afirmaţie pe care mi-o asum. Şi nu e vorba nici de faptul că, fiind, din păcate pentru mine şi mulţi alţii, un oraş situat la paralela 45, a început la un moment dat inevitabil să se facă frig. Nu. E vorba de faptul că, cel puţin în ultima perioadă, am auzit la mitingurile Uniţi salvăm discursuri halucinante, care n-aveau nicio legătură cu motivul pentru care se aflau acolo cei mai mulţi dintre noi. Discursuri în care ni se sugera să cântăm în cor Tatăl nostru, ba chiar, mult mai periculos – eram dezinformaţi în privinţa celebrilor morţi de la Pungeşti, de ca şi cum sepulcralele apucături teleormănene ale lui Liviu Dragnea ar fi o boală transmisibilă pe cale revoluţionară, cumva.

În fine, peste toate aceste lucruri se poate trece, mai ales când ai prieteni care sunt sufletul acestei mişcări sau, aşa cum spuneam, tocmai ţi-ai făcut prieteni noi şi mişto care cred sincer că România trebuie să evolueze într-o direcţie bună. Dar în momentul în care se cere participarea la o acţiune civică de genul deszăpezirii în defavoarea unui protest la adresa mult mai importantelor modificări aduse Codului penal, chiar nu mai ştii ce să crezi. Cum a fost posibil acest lucru? De ce s-a sesizat lumea, inclusiv ActiveWatch, atât de târziu încât amendamente cel puţin îngrijorătoare la amintitul act normativ să treacă fără o dezbatere publică consistentă? Recunosc că nu am un răspuns. N-am nici cea mai vagă idee şi nimeni nu pare s-o aibă, cel puţin în jurul meu. Iar deszăpezirea, da, este foarte importantă, dar având în vedere implicaţiile modificărilor aduse Codului penal, cred sincer că trebuia prioritizată de altă manieră. Ceea ce nu înseamnă că, în ce mă priveşte, mişcarea Uniţi salvăm e compromisă, departe de mine acest gând. Cred că este în continuare singura mişcare populară autentică, al cărei grad de potenţial există în continuare. Doar că refuzând, sau neştiind să fie coerentă în momente precum cel amintit, riscă o scădere şi mai mare de interes. Scăderea fiind, după umila mea părere, critică în acest moment, motiv pentru care nici nu cred că mitingul de pe 8 februarie va strânge de maximum 500 de participanţi. E un pariu, fireşte.

P.S. – la ora la care scriu aceste rânduri, eventul de pe facebook are 2.317 participanţi anunţaţi.

P.S. 2 – Mişcarea populară în care tocmai s-a grăbit să se înscrie, cu căţel şi purcel, Elena Udrea, este evident o glumă proastă. Orice politician decent şi-ar da demisia instantaneu într-o asemenea companie, motiv pentru care marele PMP nu are nici cel mai mic viitor. Sau, în tot cazul unul mediocru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>