Vreau la puşcărie! Mă luaţi?

Scris de Ovidiu Ciutescu pe April 26, 2013

Nu s-a uscat bine cerneala peste anchetele generate de arestarea primarului Mircia Gutău că un alt edil din oraşul lui Anton Pann a ajuns în beciurile DNA-ului. Acum vorbim despre Emilian Frâncu, patron de trust media, lider de filială a PNL-ului, fost senator şi…

Melin Frâncu, după cum anticipaţi, nu a primit cu zâmbetul pe buze comunicarea procurorilor. Om „cu frica lui Dumnezeu”, curat la suflet precum toţi politicienii României, edilul a făcut o criză de inimă şi a chemat serviciul de urgenţe să-i acorde primul ajutor. Treaba a durat preţ de vreo 5 ore, timp în care … s-a căutat cu adevărat boala. După modelul patentat de alţii înaintea sa, trebuia internat. Deh, nu suferă regimul de detenţie. E plăpând…

Nu am nimic cu Frâncu. Cum nu am nimic cu niciun parlamentar, om de afaceri sau interlop care ajunge în atenţia DNA-ului. În schimb, am ceva cu instituţia în cauză, cu sistemul juridic din România – în general.

Pe vremea „împuşcatului” ajungeai la puşcărie dacă erai părtaş la vreo fărădelege, dacă ciripeai împotriva Partidului sau dacă supărai pe cine nu trebuie cu câte o idioţenie. La 20 de ani de atunci, intri la puşcărie dacă nu ai vreo însemnătate în societate ( şi faci vreo prostie !) sau dacă… Partidul o cere ( să se răzbune pe tine sau să dea exemplu către  societatea civilă ). Altfel… faci ce îţi trece prin cap şi prin cont!

În România, cele mai ale dracului afaceri se fac cu statul şi cu fondurile europene. E aici o castă pe care nu o sparge nicio armă de Aghiuţă. De procurori nu mai vorbim… că ei o fac doar la ordin. În România, să faci o afacere cu fonduri europene, şi să nu ai o proptea politică… e echivalent cu a face o clismă unui elefant cu pipeta de turnat picături în ochii miopilor. Doar cheltui banii, timpul şi nervii. Clientela îşi ştie drepturile, îşi face caietul de sarcini şi îţi râde mizerabil în faţă… Nimeni nu îi face nimic. Doar dacă nu o cere …partidul!

Citesc, chiar scriu, despre tot circul creat de arestarea lui Frâncu. Nu o contest, omul merită să stea la zdup dacă şi-a luat şpaga despre care se pomeneşte în dosar. Mă nedumireşte altceva, şi vorbesc în cunoştinţă de cauză: de ce Dumnezeu nu sunt saltaţi toţi primarii, preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii şi alte categorii care au în mână banul trimis spre cheltuială prin intermediul licitaţiilor? Domnilor procurori, miliţieni sau cum vă mai numiţi cei care împărţiţi dreptatea: are rost să mai ascundem faptul că în România 99,99% dintre licitaţii sunt aranjate şi că 80 % din banii puşi astfel în circulaţie reprezintă doar plăţi electorale sau motiv numai bun de luat şpagă? Nu cred că trebuie să mai negociem acest aspect! Vă garantez, dacă vreţi vă demonstrez că aşa este!

Vă propun, în aceste condiţii, un troc: luaţi-mă pe mine la puşcărie! Vă garantez că nu am să mă îmbolnăvesc şi nici nu am să fac vreo criză de nervi la aflarea veştii… Mă cer acolo pentru că în actuala societate simt că nu am loc, că mă sufoc. Că nu pot să exist. Aşa că cer să eliberez locul de parcare din libertate! Vă cer, în schimb, un singur lucru: să-mi plătiţi ratele la bănci şi să-mi creşteţi civilizat copilul. Şi încă ceva vă mai cer ceva: mai faceţi puşcării ! Pentru că vorbesc doar în nume propriu. Mai ştiu alte câteva de milioane de „infractori” ca mine pe aceste meleaguri. Unele care, ziceau străbunii noştrii, au fost binecuvântate de Dumnezeu. Aşa să fie?

Autor: Ovidiu Ciutescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>