Visul rusesc s-a terminat. A venit Ucraina şi l-a dărâmat.

Scris de Luca Dinulescu pe February 20, 2014

Ukraine winsAstăzi, în apropierea României anului 2014, la numai câteva sute de kilometri de oraşele acestei ţări, un vis se destramă. Este visul rusesc, greşit încă de la asamblare şi nu neapărat din pricina ideologilor săi. Ci mai degrabă din cauza faptului că cei care-l visează sunt un popor greu de înţeles, trist în aceeaşi măsură în care poate fi şi providenţial. Şi să nu-mi spuneţi că vecinii noştri iubitori pot fi judecaţi în virtutea culturii pe care au creat-o. Nu pot. Oricât de bine le-am cunoaşte literatura, pictura şi muzica, nu putem înţelege ce înseamnă spiritul rusesc. Dacă ascultăm concertul numărul 2 pentru pian al lui Rahmaninov, nu e deloc clar de ce se manifestă tovarăşul Putin aşa cum o face. Putem intui însă că acolo, undeva în străfunduri, vibrează un fior al omului nedreptăţit la scară istorică, poate de geografie, poate de limbă, sau poate pur şi simplu de rugina care pare să-i corodeze sufletul neîncetat. Aceeaşi rugină despre care s-ar putea pretinde că reprezintă farmecul acestei civilizaţii, dar mă întreb, citând un clasic care nu mai e în viaţă de ceva vreme, dacă nu e mai degrabă farmecul discret al unei burghezii care a încetat să existe cam demultişor. Iar motivele le ştim cu toţii – Rusia n-a fost niciodată altceva decât o societate coruptă la toate nivelurile, iar faptul că cei mai importanţi scriitori ai ei sunt expaţi, spune multe despre starea de lucruri actuală. Într-adevăr, ce inspiraţie să ai într-o ţară al cărei unic proiect este refacerea sferei de influenţă în spaţiul post-sovietic?

Apusul visului rusesc se vede însă cel mai bine în antecamera Kremlinului – Ucraina. Rusia moare urât, dar în loc să facă asta pe limba ei şi departe de văzul lumii, alege cea mai neplăcută variantă. Live, ucigând oameni a căror singură vină e aceea de a nu vrea să aibă de-a face cu Rusia. Cu o ţară care nu promite decât lucruri deşarte, care foloseşte şantajul pe post de argument suprem şi care ascunde viitorul întunecat al ţării sub lumina artificiilor marilor manifestări populare, vezi Jocurile Olimpice de la Soci. Evident că într-un astfel de caz, ucrainienii nu pot şi cel mai sigur nu vor mai avea de-a face cu un popor care le oferă confortul celebrelor toalete duble unisex de la Olimpiadă, precum şi al apartamentelor fără tencuială cu învăţăturile lui Putin aşezate la îndemâna noptierei. Rusia este din ce în ce mai ridicolă, până într-acolo încât îşi scârbeşte propriul popor. Dar e suficient să ne uităm la Siria ca să înţelegem de ce Vladimir Putin va dispărea greu, deşi indubitabil. Mecanismul explicativ este din sfera psihanalizei: ca şi în cazul lui Assad, îi e greu să priceapă un lucru relativ simplu şi anume că în lumea care se construieşte, pentru el nu mai e loc. Criminalii poleiţi cu sacouri şi ornaţi cu bombe atomice în loc de batistă, vor fi nişte desene animate de arhivă, alături de zaietz pagadi. Spre deosebire de filmul pe care îl vedem acum însă, cel din urmă avea umor. Să ne rugăm la Dumnezeul patriarhului Kiril ca această facultate esenţială pentru fiinţa umană să-l viziteze pe Vladimir Putin. Că despre conştiinţă sigur nu mai poate fi vorba.

2 Responses to “Visul rusesc s-a terminat. A venit Ucraina şi l-a dărâmat.”

  • ddd says:

    ce va mai place sa pupati vesticii in c*r. de ce nu spuneti locul de unde au pornit toate manifestiatile? au aparut in vestul ucrainei, adica cea mai saraca si cea mai corupta parte din ucraina. majoritatea ucrainenilor nu vor ue. am avut ocazia sa trec pe acolo cand ma intorceam din germania. vestul este jale, ne-au confiscat politistii tot ce aveam la noi, si-au batut joc ca nu intelegem ce zic. in estul ucrainei (foarte multi rusi acolo) este zona industriala si mai bogata a ucrainei, aici vb deja de orase gen odessa, dnepropetrovsk defapt toate orasele mari si importante sunt in est. ucrainienii sunt salbatici, la fel ca polonezii. pe ucrainieni rusii i-au civilizat, le-au creat locuri de munca si orase. de ce nu scrie nimeni asta???rusia nu e corupta, rusia e o tara frumoasa, mi mi-a placut si oamenii traiesc mult mai bine decat noi.

    • Luca Dinulescu says:

      Sunteți probabil conștient că afirmația “rusia nu e coruptă” vă dinamitează discursul altminteri pertinent de până la respectiva afirmație. Caz în care poate trebuie redefiniți termenii discuției. Vorbim glumind? Sau putem spune orice, sperând că poate unele lucruri trec neobservate? Afirmația “rusia nu e coruptă” nu conține niciun dram de validitate, dar nici cel mai mic. Rusia nu numai că este coruptă, ci este pur și simplu cuprinsă de o metastază a corupției. În rest, toată stima și admirația pentru experiența dumneavoastră de viață (cu excepția momentelor neplăcute de care ați povestit). Cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>