Urmaşii lui Ion Alecsandrescu în fruntea Stelei: derbedeul şi ciobanul

Scris de Ovidiu Ciutescu pe July 23, 2013

Ion AlecsandrescuCredeţi că Marius Lăcătuş sau Helmut Duckadam reprezintă „omul secolului” pentru clubul Steaua Bucureşti? Nu niciunul dintre eroii de la Sevilla nu au îndeplinit garanţia pentru a fi gratulaţi cu acest titlu. El i-a revenit lui Ion Alecsandrescu, „Sfinxul” , legendarul preşedinte al acestei grupări.

Retras de la Steaua la începutul anilor ’90, decedat în 2000, Ion Alecsandrescu a apucat să vadă grozăviile produse de soccerul mioritic de după Revoluţia din 1989. Un sport în care blaturile sau transferurile cu „japca”, făcute pe vremea regimului comunist, erau simple snoave în raport cu mizeriile născute de monstruleţii post-decembrişti.  Tabloul vâlceanului, ajuns simbol în Ghencea, a rămas atârnat pe pereţii acestui club. Din păcate nu şi comportamentul acestuia. Unul care l-a măcinat în tăcere pe fostul mare om de fotbal, un tipar pe care – din păcate – niciunul dintre cei care i-au urmat la timona celui mai galonat club din Est nu l-au adoptat.

Simbolul politeţei în fotbal dispăruse peste noapte. A lăsat loc managerului de tip modern (n.m. în România, fireşte!), cu abilităţi pe care noi, prostimea, nu le înţelegem. Codul bunelor maniere a fost aruncat în lada cu gunoi, iar golănia şi-a făcut loc la masa încărcată cu glorie a fotbalului românesc. Nici măcar Marin Preda nu cred că ar fi fost capabil să configureze „Viaţa ca o pradă” după un tipar post-decembrist românesc. Nu, pentru că mizeria scoasă de sub preşul unei naţiuni care şi-a scos – vorba lui Cornel Dinu – „personajele din malaxorul istoriei” la tarabă, este mult prea evidentă şi prea urât mirositoare chiar şi pentru condeiul încărcat cu har al unui asemenea scriitor.

Din acel moment, „ZERO” al democraţiei româneşti, am început să învăţăm… că afacerile se fac trântind meciuri la nivel internaţional ( nm.  Cei de la PSG probabil că ştiu despre ce este vorba!), că industria hotelieră şi devalizarea băncilor are alt parfum atunci când îşi modelează tiparul sub masca unei mari campioane ( nm. Cei care nu cred, să le dea un telefon fraţilor Păunescu!), sau că zerul de la brânză devine şampanie cu acte în regulă şi că dejecţiile verbale se transpun într-un nou cod al bunelor maniere ( nm. Gigi Becali şi M.M.Stoica pot intra în Uniunea Scriitorilor cu o asemenea lucrare! ).

Cam acesta este tiparul după care şi-a croit drum în viaţă marea campioană a fotbalului românesc după „era Sfinxului”. E drept, au fost obţinute şi câteva rezultate. Bune, chiar şi pe plan internaţional. Dar au ele vreo valoare atunci când mizerabilii îmbrăcaţi la costum de preşedinte ameninţă ziariştii şi apoi ies la televizor şi spun… „eram şi noi pe stadion, dar nu am ameninţat pe nimeni”. Da, M.M. … nu ai ameninţat pe nimeni. „Afara, da-te-n p*** mea!!! Gata!!! Hai!!!(… ) Băi, ieşi afară! Nu mă fă să dau în tine!!! Ieşi afară!!!”, sunt invitaţii la cafea, stimabile!  Aşa-i?  Şi toate astea „Pentru că aşa vrea p** mea, d-aia !” – ca să cităm tot din tine, măi Mihai – tată!

Ce am înţeles din acest comportament, readus la viaţă după ce Gigi Becali – ciobanul de serviciu din fotbalul românesc a fost transferat în liga de la Jilava? Că Steaua e pe mâini bune. Că derbedeul care în 2005 se comporta în tribunele din Ghencea mai ceva ca Leonard Doroftei în luptele din rigul din Las Vegas şi-a revenit din letargie. Că este cazul ca glasul său să fie auzit din nou, cu putere. Că presa, o parte a ei, îl mângâie creştinete pe cap după ce se dă în specatacol. Că, până şi personaje – cu statut de Lord în fotbalul nostru – precum Cornel Dinu –  par să îi plângă de milă unui astfel de om…  dar, mai presus de toate, am înţeles un lucru: că Ţuţea, marele Petre Ţuţea ( nm. Ai auzit M.M. de el? ), avea dreptate atunci când afirma, plin de tristeţe: Am făcut 13 ani de puşcărie pentru un popor de idioţi!

Cum putem fi altfel atunci când acceptăm astfel de personaje în fruntea, fie şi a fotbalului românesc?

 

Ovidiu Ciutescu

One Response to “Urmaşii lui Ion Alecsandrescu în fruntea Stelei: derbedeul şi ciobanul”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>