Unde se duc taxele şi impozitele pe care le plăteşti la stat?

Scris de admin_2 pe November 22, 2011

Ziarul financiar a început astăzi o campanie referitoare la modul în care vor fi gestionate cele 195 de miliarde de lei pe care Guvernul estimează să le strângă în anul 2012 la bugetul consolidat, după cum indică proiectul legii bugetului. Site-ul www.zf/buget-2012 va fi dedicat acestei teme. Spre ce trebuie îndreptaţi banii? De unde trebuie tăiate cheltuielile nejustificate? Care sunt sectoarele care multiplică banii, drept urmare trebuie privilegiate? De ce ar trebui să existe în administraţie un control riguros al cheltuielilor, aşa cum se întâmplă în companii?

Potrivit Ziarului financiar, un angajat cu un salariu mediu net lunar pe economie de 1.400 de lei plăteşte statului, anual, contribuţii şi taxe de 15.000 de lei, adică atât cât o jumătate de Dacia Logan. Cum? Pentru a da angajatului 1.400 lei, lunar, angajatorul plăteşte statului încă 1.000 de lei lunar – contribuţii sociale şi taxe. Deci, cheltuiala sa totală lunară pentru a plăti un salariu de 1.400 lei net lunar este de 2.400 de lei. La acest salariu, virează statului anual 12.000 de lei. Când, cu cei 1.400 de lei angajatul iese la cumpărături, el mai lasă statului, ca TVA, încă aproape un sfert din bani, adică 3.000 de lei anual. Dacă are maşină, pentru fiecare litru achiziţionat plăteşte acciză de 2 lei. Dacă este şi fumător, dă statului 32 de bani pentru fiecare ţigară, ca acciză. Şi încă nu şi-a plătit impozitul la casă şi locul de parcare.

Iată cum ajunge statul să-şi facă socotelile că va încasa din taxe şi impozite, în 2012, 195 miliarde de lei. La toate acestea se mai adaugă şi impozitul pe profit şi alte venituri ale statului.

Afla pe ce se duc cele 195 de miliarde de lei de pe http://www.zf.ro/buget-2012/un-angajat-cu-un-salariu-mediu-net-pe-economie-de-1-400-lei-lunar-plateste-anual-statului-cat-jumatate-dintr-o-dacia-logan-8994960

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>