Un nou scenariu de groază în sistemul medical românesc

Scris de admin pe November 10, 2012

Adolescenta de 15 ani, diagnosticată greșit și tratată necorespunzător, după ce a fost plimbată între mai multe spitale din Oradea, a murit după câteva zile de comă.

Bineînțeles, vorba românului, operația a reușit, pacientul a murit, pentru că, nu-i așa, nimeni nu este de vină. Ba, mai mult, ar putea fi vina pacientei, la o adică. Medicii ridică din umeri și deschid anchete, în timp ce mama fetei trăiește un coșmar inimaginabil.

Cum se poate ajunge la astfel de situații? Dacă ar fi fost un caz izolat, dacă era singular, dacă era o excepție nefericită, am mai fi înțeles. Oamenii mor, greșeli se mai fac, uneori nici medicii nu pot face minuni. Dar la noi nu e un caz aparte. La noi pare o practică destul de frecventă să ne moară pacienții în condiții tragice, pentru care nimeni nu își asumă nici o vină. Anchete peste anchete și poate o știre mică într-un colț, despre o demitere. Pe morți nu ni-i aduce nimeni înapoi.

Ai fi zis că în 2012, nici măcar în România nu mai poți lăsa un copil să moară pentru că cineva, undeva, nu a avut cheful sau profesionalismul să investigheze cum trebuie o problemă medicală. Și cu toate astea, se întâmplă. Moartea domnului Lăzărescu a fost numai un film foarte trist. De câți domni Lăzărescu și de câți copii mai este nevoie să ne moară pe mesele de spital, pentru ca cineva să arunce o privire dreaptă acestui sistem strâmb, și să ia niște măsuri adecvate? Până când ne mai permitem ignoranța, lenea, lipsa de chef, pasarea responsabilității în curtea vecinului, până când ne vom mai bate joc?

Avem medici buni, pe de altă parte. Unii, atât de buni, încât ne părăsesc și merg să facă performanță în țări care îi respectă și le oferă condiții adecvate de muncă. Și atunci cine și unde greșește?

Pe Talida Varga nu o mai aduce înapoi nici o comisie, nici o anchetă, nici măcar un proces. Pe familia ei nu o va consola nimic. Încă un caz nefericit de care va uita toată lumea în câteva zile, pentru că a început campania și deja se pune de încă o criză politică, asta în timp ce oameni mor în spitale și iarna vine cu amenințarea unui nou val de scumpiri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>