Ucraina / Situaţia e mai rea decât s-a anticipat: s-a decretat mobilizarea generală!

Scris de Ovidiu Ciutescu pe March 2, 2014

Armed servicemen stand near Russian army vehicles outside a Ukrainian border guard post in the Crimean town of BalaclavaSituaţia din Ucraina suferă moificări de la o oră la alta. Dacă duminică dimineaţa rezerviştii au fost mobilizaţi, ultimele informaţii care vin din această zonă spun că „de la Kiev a fost transmisă mobilizarea generală”. Asta presupune că orice om capabil să ţină o armă în mână va deveni „apărător împotriva invaziei dictate de Vladimir Putin”.

Chiar dacă a dat asigurări că nu va interveni în rezolvarea problemelor de pe scena politică de la Kiev, Vladimir Putin a speculat momentul favorabil şi a trimis peste 15 mii de soldaţi în Peninsula Crimeea. A procedat, dacă vreţi, identic cu momentul în care a plasat Armata a 14-a în Transnistria, în timpul conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol.

Putin invadează Crimeea, Ucraina se apără” scrie AP, care nu vede cu ochi buni situaţia din acest colţ al Europei mai ales că „Uniunea Europeană şi Aliaţii Ucrainei par să fie neputincioşi în faţa tsunami-ului rus”. Pe acest fond, notează korrespondent.net, „Ucraina a instaurat mobilizarea generală. Decizia a fost comunicată populaţiei prin vocea lui Andrei Paruby – secretarul Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei (NSDC)”.

„Mobilizarea a fost declarată ca urmare a ameninţării militare din partea Rusiei”, scrie şi topnews.ru, publicaţie care remarcă faptul că „în multe oraşe din Ucraina oamenii începuseră să se mobilizeze în grupuri pregătite pentru luptă, prin anunţuri postate pe reţelele de socializare”.  Conform celor de la korrespondent.net, „pe Facebook a început campania de mobilizare, generată chiar de populaţia civilă, încă de la ora 8.00”.

În urma deciziei politice, luată la Kiev, unian.net citează că „se vor aloca imediat resurse financiare , logistice și de altă natură necesare pentru apărarea securităţii și intereselor cetățenilor ucraineni , suveranitatea, integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor de stat ale Ucrainei”. De asemenea, menţionează sursa citată, „Kievul cere SUA, Marii Britanii şi Federaţiei Ruse să respecte Tratatul din 1994 – care garantează suveraninatea şi independenţa Ucrainei”.

Pe 1 martie, la propunerea lui Vladimir Putin, Consiliul Federaţiei Ruse a adoptat în unanimitate decizia de a trimite trupe în Ucraina.  Trecând peste „ajutorul tacit” pe care Rusia are interesul să îl acorde preşedintelui – fugar Viktor Ianukovici, ITAR – TASS spune că „Rusia nu poate rămâne insensibilă la faptul că 675 de mii de ucraineni au trecut graniţa în Rusia, existând indicii despre o catastrofă umanitară”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>