România, răpusă de ape! De ce?

Scris de Ovidiu Ciutescu pe July 30, 2014

raul olanestiValea Olăneștiului, Vaideeni și Novaci sunt doar câteva dintre locurile în care apele au spulberat tot ce le-a ieșit în cale. Pagubele? “Un miliard de euro” – susțin experții, și multe suflete distruse. Cine plătește pentru asta?

Au fost suficiente câteva zile în care norii s-au rupt deasupra munților pentru ca o parte dintre localitățile aflate la poalele Parângului să fie spulberate de către ape. Au fost zile în care casele s-au prăbușit sub furia pâraielor, iar oamenii și-au pustiit sufletele din cauza vieților luate de ape sau a averilor dispărute cât ai bate din palme din fața ochilor. Au fost zile în care politicienii au ieșit la rampă: au promis, au mimat suferința, și-au lansat candidaturi la prezidențiale. Și-au zis că dă bine să folosească momentul, să vadă prostimea cine le este alături. Au fost, însă, și zile în care s-au făcut calcule, ale dezastrului. Socotite la cald,  pagubele produse de inundații, susțin experții,  se duc spre un miliard de euro. Halucinantă cifră, nu?

Vrea, nu vrea, Guvernul trebuie să scoată banii ăștia din buzunar. Că-i are sau nu, o să-i găsească și o să-i trimită spre Argeș, Vâlcea și Gorj. E an electoral, nimeni nu riscă nimic! Asta nu schimbă cu ceva durerea pe care românii în cauză o poartă de ceva zile în suflet, nu le va aduce casele, sufletele pierdute înapoi. Nimeni și nimic nu o vor face! În schimb vor avea parte de alte bălăcăreli – pe licitațiile care vor urma – și de alte mii de ore pierdute de procurorii DNA pe investigații. Alte sute de milioane care vor merge, la braț, pe apa sâmbetei…

Nimeni nu vrea să realizeze, să recunoască un alt lucru: anume acela că dacă acest miliard ar fi fost alocat când trebuia pentru regularizarea unor pâraie sau râuri, dacă s-ar fi refăcut unele diguri și maluri, totul ar fi fost în limitele normale în prezent. Se cheltuia același miliard, dar se evita drama trăită de zeci de mii de români. Interesează asta pe vreunul din guvernanți? Pun pariu că nu!

PS. M-am născut și am crescut lângă Băile Olănești – stațiune dragă ochiului și sufletului meu. Așa că știu locul de peste patru decenii, timp în care niciodată, dar NICIODATĂ, nu mi-am închipuit un dezastru apropiat de cel reliefat de imaginile sau fotografiile surprinse de mass-media…  În niciun caz nu s-ar fi întâmplat asta pe vremea comuniștilor! De ce? Pentru faptul că îndiferent cât de idioți ne place să credem că erau, aveau frica de cel aflat mai sus de ei. De șef! Așa că respectau dumnezeiește avertizările primite de la ISU sau Securitate. Aceleași informări ajung și în prezent la Consiliile Județele, la Primării, la Guvern. Doar că acum… pe toți îi doare în cur de români!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>