România amână ratificarea acordului ACTA

Scris de admin_2 pe February 24, 2012

ACTA protestRomânia a luat decizia de amâna procesul de ratificare a controversatului acord ACTA care vizează produsele contrafăcute şi pirateria digitală. Decizia vine după ce ţări precum Cehia, Polonia, Lituania şi Bulgaria au făcut deja acest lucru.

„A fost o decizie la nivelul Cabinetului: în urma unor discuţii cu miniştrii responsabili pe problema ACTA. S-a ţinut cont de evoluţiile internaţionale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeană s-a adresat Curţii de Justiţie pentru o evaluare a acordului. Ţinând cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea să fie amânată până când vom avea un răspuns al Curţii de Justiţie, şi abia apoi se va lua o decizie în acest sens în privinţa acordului ACTA în ceea ce priveşte România”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va apela la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană, pentru a determina dacă Acordul comercial de combatere a contrafacerii încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului. Pe 1 martie încep în Parlamentul European primele dezbateri publice pe marginea tratatului ACTA. Documentul nu poate fi modificat, ci doar aprobat sau respins. Votul final ar urma să se desfăşoare la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Cu toate acestea, pentru sâmbătă au fost anunţate noi proteste împotriva ACTA atât în Bucureşti, cât şi în ţară, începând cu ora 14:00. Pe 11 februarie, mii de români au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva tratatului internaţional semnat în secret la Tokyo pe 26 ianuarie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>