Renunță Guvernul la programul “Prima casă”?

Scris de Ovidiu Ciutescu pe July 13, 2014

prima casaAnunțat ca un program social, care are menirea de a da tinerilor șansa să-și cumpere o locuință, dar și pentru a mișca piața imobiliară, programul “Prima casă” pare să își trăiască ultimele luni din viață.

“Nu are cum să o mai ducă mult acest proiect imobiliar pentru că nu este atractiv pentru bănci. Avansul este mic, dobânda este redusă și nu generează profiturile așteptate de către aceste unități. Nu credem că în 2015 proiectul se va mai regăsi pe piață” – mi-a declarat un important broker imobiliar din România. Opinia i-a fost întărită chiar și de către un director de bancă, omul recunoscând că “băncile nu sunt interesate să susțină proiectul lansat de Guvern. Este suficient să ne uităm la măsurile, restrictive, pe care le impun celor care solicită credit pentru acest tip de produs. Nu trebuie să fii vreun mare economist ca să înțelegi cum stă treaba”.

Colac peste pupăză, CEC-ul, banca ce promovează orice proiect guvernamental care are treabă cu creditele sociale, nu mai primește dosare pentru “Prima casă”! Deși președintele instituției, Radu Ghețea, neagă aspectul, directorii filialelor din România recunosc franc: “Ni s-a spus să finalizăm dosarele aflate în lucru, și să nu mai primim altele”. Motivul? “S-au terminat fondurile și nu se știe dacă vor fi suplimentate. Fiind an electoral, e posibil ca ele să fie suplimentate, dar abia spre finalul său. În niciun caz acum” – susțin aceleași surse.

Ciudat este faptul că statul se încăpățânează să nu recunoască realitatea, aceea că nu mai sunt bani pentru a satisface cea mai importantă nevoie socială a românilor – dorința de a avea propria locuință. Asta în condițiile în care peste tot ni se spune că bugetul este solid, că suntem capabili să susținem inclusiv o diminuare semnificativă a CAS-ului la angajatori… Este adevărat, sunt lucruri care ni se spun, nu le putem verifica. Este, dacă vreți, o situație de genul celei întâlnite în Coreea de Nord zilele trecute, țară în care dictatorul Kim Jong-un a dat ordin ca populația să afle cum că echipa naţională, care nu s-a calificat la CM din Brazilia, dar care, cumva, a jucat tot turneul, “a învins pe Japonia cu 7-0, SUA cu 4-0 şi China 2-0″. Mai mult, Coreea de Nord s-a califat în marea finală, acolo unde întâlneşte Portugalia!

One Response to “Renunță Guvernul la programul “Prima casă”?”

  • Marius N says:

    Da?? Serios?? Renunta?? Suntem in mai 2015 si tot nu se mai renunta. Si e un program care nu mai este suportat de banci ca nu este rentabil? Inca o manipulare grosolana. Intrati pe tavanulfals.wordpress.com sa vedeti de ce bancile nu au nici cel mai mic interes sa se renunte la acest program interventionist ordinar al statului in favoarea bancilor nu in favoarea tinerilor asa cum se lasa a se intelege din acest articol, cel mai probabil si el la comanda, daca nu cumva este scris de un nestiutor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>