Rațiunea rezistenței este indignarea

Scris de admin pe October 8, 2012

”Fiindcă puterea banului, combătută de Rezistență, n-a fost niciodată atât de mare, de arogantă și de egoistă, infiltrându-și proprii argați până în cele mai înalte sfere ale statului. [...] Prăpastia dintre cei mai săraci și cei mai bogați nu a fost niciodată atât de adâncă, iar goana după bani și concurența sunt mai susținute decât oricând înainte.”

Sună realist, de actualitate și fără îndoială brutal. Sună ca o radiografie a societății românești de acum și poate deveni o previziune pentru viitor, dacă nimeni nu se ridică în picioare să pună capăt stării de somnolență.

Și cu toate acestea, fragmentul nu face referire la problemele sociale și economice ale țării noastre, ci se referă la Franța și la mișcarea de Rezistență anti-fascistă care a pus temeliile statului francez modern și rezonează cu mișcările sociale din ultimii ani, cu manifestările ce au loc peste tot în lume, cu însuși sentimentul că indignarea ne este, mai mult decât oricând, necesară.

Manifestul lui Stéphane Hessel, care constituie și conținutul volumului ”Indignați-vă”, este un apel adresat de către Bătrânul Indignat generațiilor tinere. La 93 de ani, erou al Rezistenței franceze, combatant fervent anti-nazism și aproape victimă a acestuia, ambasador al Franței la ONU și secretar al comisiei care a redactat Declarația Universală a Drepturilor Omului, Hessel încă mai este o voce puternică ce îndeamnă la luarea de măsuri non-violente, dar la o indignare autentică.

Dincolo de referințele politice, adânc ancorate într-o istorie universală, apelul lui Hessel la indignare trece într-un plan profund social și uman. Chemarea la vechile valori este menită să aducă aminte generației actuale că omul este cel care primează și nu ”actuala dictatură internațională a piețelor financiare, care amenință pacea și democrația.”

Tonul mesajului, pe cât de combativ, pe atât este de sensibil. Istoria personală a lui Hessel, personalitățile marcante pe care le invocă, motivele reale de indignare pe care le enumeră, toate fac din această carte un manifest universal, care transcede spațiul și timpul, devenind un crez pentru orice persoană: ”Vreau ca toți împreună – și fiecare la rândul său – să avem propria noastră rațiune de a ne indigna. Acest lucru este imperios. Atunci când ceva ne indignează, așa cum m-a indignat pe mine nazismul, atunci devenim bătăioși, hotărâți și angajați.”

Discursul lui Hessel din 2009 a devenit ceea ce se poate numi un succes de casă. Un milion și jumătate de exemplare dovedesc poate mai puțin succesul unei cărți bine scrise, cât succesul unui mesaj: să ne indignăm, să nu lăsăm lucrurile nespuse, problemele nerezolvate, abuzurile trecute cu vederea, ci să ne angajăm în construirea propriului destin. Să fim pașnici. Să fim diplomați. Dar să fim cu adevărat fermi pe poziții. Un deziderat care se aplică atemporal și un apel la pace și cooperare din care și românii ar putea învăța câte ceva.

One Response to “Rațiunea rezistenței este indignarea”

  • Veteran al miscarii de Rezistenta, autorul vrea ca noi toti impreuna sa avem propria ratiune de a ne indigna, asa cum pe el l-a indignat nazismul, ne indeamna sa fim bataiosi si hotarati. Istoria trebuie sa continue pentru fiecare dintre noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>