“Protestatarul” – persoana anului 2011, potrivit revistei TIME

Scris de admin_2 pe December 15, 2011

Personajul colectiv “Protestatarul” a fost numit miercuri de celebra revista TIME persoana anului 2011. Time prezinta persoana anului ca cineva care, orice s-ar intampla, influenteaza evenimentele anului.

Anul protestelor, marcat recent de miscarea globala Occupy, dar si de protestele provocate de alegerile din Rusia, a inceput in Tunisia, cand un vanzator de strada in varsta de 26 de ani, Mohame Bouazizi, si-a dat foc in decembrie 2010, provocand valul cunoscut ca primavara araba.

Pe aproape fiecare continent, din Tunisia si Egipt la New York, anul 2011 a fost “martorul” unei intensificari fara precedent a miscarilor de revolta, atat pasnice, cat si sangeroase. Intre tarile in care protestatarii au iesit in strazi se numara: India, Israel, Chile, China, Siria, Marea Britanie, Spania si cel mai recent SUA si Rusia, toate inspirate parca de revolutiile care au zguduit lumea araba.

Pe locul al doilea pe lista Time, se afla amiralul William McRaven, comandantul operatiunilor speciale SUA si al misiunii secrete in Pakistan care l-a ucis pe Osama Bin Laden. El este urmat de artistul dizident chinez Ai Weiwei, pe care autoritatile chineze l-au tinut in detentie secreta timp de 81 de zile la inceputul anului, provocand reactii puternice la nivel international, si de seful comisiei de buget din Camera Reprezentantilor din SUA, Paul Ryan.

Omul anului in 2010 a fost fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>