Peste 50% dintre români nu au citit NICIO carte în 2012

Scris de admin pe October 10, 2012

Aflăm de pe site-ul realitatea.net că un sondaj realizat de Institutul Român de Studii Sociale, susține faptul că o treime dintre tinerii cu vârste de până în 30 de ani nu au citit nicio carte în 2012.

Citești așa ceva și nu știi dacă să crezi sau nu. Sau mai degrabă nu vrei să crezi. Țara care i-a dat pe Eliade și Cioran, țara care s-a mândrit cu scriitorii ei la fel de mult cum s-a mândrit cu eroii ei, nu mai citește? Și de fapt cine nu mai citește? Că sigur mai sunt și câțiva care o fac.

Dar să citim mai departe. Sondajul oferă următoarele date statistice:

Cărţi citite pe grupe de vârstă:

18-30 ani – 32% nicio carte citită
31-55 ani – 49% nicio carte citită
> 55 ani – 68% nicio carte citită

Să presupunem că cei cu vârsta de peste 55 de ani, în prag de pensionare, amenințați de amarul senectuții românești, sunt prea ocupați cu a-și duce traiul de pe azi pe mâine, ca să mai aibă răbdare și chef să citească o carte. Să presupunem numai, pentru că altfel ar fi prea trist. Cei 30% care încă mai citesc probabil au pensii astronomice și nu fac coadă la compensate.

Să mai presupunem, iarăși prin absurd, că segmentul 31 – 55 de ani, sau jumătate din el, nu a apucat să citească nimic anul ăsta, pentru că a fost prea ocupat să gestioneze criza economică, să muncească, să își caute de lucru, să se ocupe de probleme stringente și de supraviețuire. Cealaltă jumătate a mai citit pe ici pe colo câte ceva, și în punctul ăsta nu mai putem spera decât că nu s-a socotit și cartea de bucate când s-a făcut numărătoarea.

Și să ajungem la subiectul indignării. La esența frustrărilor și la problema reală pe care o scoate în evidență acest sondaj. Tinerii nu mai citesc. Sau în fine, o treime din ei. Mai sunt cei care au citit cel puțin o carte pentru Bacalaureat, cei care, studenți fiind, poate au ratat o noapte de distracție și și-au acompaniat insomnia cu un volum de proză, sau cel puțin așa sperăm, și mai sunt cei care mai facem economii din salariu ca să intrăm o dată pe lună într-o librărie și să ieșim de acolo mai bogați cu o carte.

De ce nu mai citesc tinerii? Că sunt scumpe cărțile și chiria e urgent? Că sunt prea multe titluri noi și nu știm ce să alegem pentru că nu ne spune nimeni ce este artă și ce este gunoi? Pentru că în România este mai important să afli la știri în ce scandal s-a mai implicat un fotbalist sau altul, decât să se prezinte ultima senzație din beletristica autohtonă, europeană sau mondială?

Cine sunt responsabili pentru această stare de fapt, care nu s-a întâmplat peste noapte acum două zile, ci care durează de ani și ani? Tinerii? E mai simplu să citești status-uri pe Facebook decât să deschizi un roman? Dar cum așa? Facebook-ul geme de scriitori, de edituri, de oameni care promovează lectura, de cluburi de cărți, de știri despre cărți? Sunt la un click distanță toate. Ignoranța atunci? Cultivată de cine? De familiile ocupate să soarbă televiziune ieftină și de proastă calitate, atât de visceral legate de știrile din politică, încât uită să își întrebe adolescenții dacă știu cum e să simți mirosul unei cărți adevărate?

Școala? Obosita, mult-prea-hărțuita școală românească? Cu salariile ei mici, cu grevele ei, cu sictirul și praful ei, poate școala să fie atât de surdă și oarbă la ceea ce se întâmplă în jur? Stadioane de analfabeți, biblioteci în faliment, librării în care nu intră nimeni, acestea nu sunt subiecte destul de interesante de discutat cu tinerii?

Segmentul 18 – 30 de ani trăiește în (deja redundanta) epocă a vitezei. Muncește să se întrețină, să plătească rate, să își permită un concediu? Când să citești, când numai factura de la gaz e cât o nuvelă cu final nefericit pentru posesorul ei? Ce să citești? Serios, ce să citești? De clasici suntem sătui iar de autorii noi nu se obosește nimeni să ne spună ceva. Reclamele la detergent sunt niște capodopere. În schimb trebuie să sapi Internetul ca să găsești o recenzie decentă la un titlu nou. Faptul că e pus în vitrină nu îi garantează și succesul. Asaltați de propriile probleme, nu ne mai refugiem în lumi fantastice între coperți cartonate. Televizorul și Internetul rezolvă orice dramă.

Unde e începutul și sfârșitul acestui cerc vicios? Sondajul arată și că piața de carte tipărită a scăzut dramatic, la nivel de cifre. Poate pentru că începe să se dezvolte și la noi tendința cărții electronice, cumpărate cu un click și la un preț acceptabil chiar și pentru un elev de liceu? Îndoielnic. Piratăm cărți, nu cumpărăm nici măcar e-book-uri.

Este rușinos și inadmisibil să nu citești O carte pe an. UNA! Nu trebuie să fie Sartre, nu trebuie să fie Dostoievski. Nici Salinger, nici Hemingway și nici măcar Stephen King. Dar o carte într-un an se poate, așa cum pe vremuri se putea o carte pe noapte. Chiar și gunoi. Ca să îți dai seama și să începi să cauți diamantele.

Când, cum și cu cine a început acest proces de obnubilare generalizată? Cineva, undeva, trebuie să se ridice și să oprească îndobitocirea în care se complac românii. Altfel, la următorul sondaj, o să ne trezim că nu mai citește nimeni nimic. Și vom deschide televizorul să aflăm, cu stupoare,  că suntem analfabeți, lipsiți de imaginație, limitați, imbecili și săraci în emoții. După care vreun partid va începe să urle că ceilalți au fost de vină, iar noi ne vom lipi retina de ecranul colorat, fericiți că avem spectacol, în timp ce vom jeli moartea culturii, dar numai în pauzele publicitare, supărați foc și dând vina pe sistem.

Mitică Bostan avea dreptate. Cine e domnul Bostan? Un personaj de roman românesc. Căutați-l. Întrebați un prieten, poate îl faceți curios și află și el și discutați împreună. După care postați pe Facebook ce părere ați avut. Poate alții au altă părere și se naște o dezbatere. Poate alții vă recomandă o lectură similară sau diametral opusă. Poate că așa va merge.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>