Pe cine interesează România?

Scris de Ovidiu Ciutescu pe April 23, 2013

Ne bucurăm atunci când vreun tabloid britanic scrie de bine despre pitoreasca România. Ne creşte inima în piept atunci când auzim vreun turist că spune: „la voi e ca în Alpi”. Ne bucurăm atunci când ţara noastră devine buricul pământului. Chiar şi pentru o secundă. Dar merităm noi să ne bucurăm de această patrie, hărăzită cu de toate de la Dumnezeu?

Sunt câteva momente în viaţa românilor când ne e dat să plecăm de acasă. Să ne distrăm… Fie şi pentru câteva zile. Unul dintre aceste momente îl constituie zilele de 1 şi 2 Mai când, tradiţional, ne luăm cortul sau umplem cardul şi fugim la mare sau la munte. Anul acesta oferta este una aproape la fel de tentantă precum cele de peste Dunăre, de la turci sau din Occident. Şi ai noştri par să fi învăţat lecţia de management servită ani de-a rândul de alţii… Cu toate astea, hotelierii nu au de ce să fie mulţumiţi: românul nu a ales să petreacă în România de 1 şi 2 Mai sau de Paşte.

Dacă Litoralul stă bine, bătaia pe camere fiind în toi, la munte pacea e la ea acasă: doar unul dintre trei cabanieri se poate lăuda că a primit cereri de cazare pentru această perioadă! Să fie de vină criza economică? Nicidecum! Se ştie, la cabană, preţul de cazare este printre cele mai mici din Europa! Să îi fi pierit românului cheful de drumeţie? Nu există aşa ceva! Cin’ să fie de vină? Simplu: românul e de vină, el cel care preferă să fugă la alţii decât să-şi cunoască patria şi frumuseţile pe care aceasta i le oferă!

În Bistriţa de exemplu, cererea a fost atât de scăzută încă agenţiile de turism nici nu s-au mai deranjat să alcătuiască pachete pentru acest minisejur! Doar la uşa cabanei, la “botul calulului” – vorba românului – preţurile pot fi aflate de inexistentul turist. Astfel, o noapte de cazare în Valea Secii sau la Dealul Negru costă între 20 şi 30 de lei, iar  5 nopţi de cazare la “Castelul Dracula” din Pasul Tihuţa ne scot din buzunare doar 545 de lei. Cu aceste preţuri românii pot petrece inclusiv Sfintele Sărbători Pascale.  Mai are rost să punem la socoteală că după slujba de Înviere, oaspeţii vor fi aşteptaţi la hotel cu ouă roşii, pască, cozonac şi vin, iar pachetul include o noapte de cazare gratis şi un prânz festiv în prima zi de Paşte? Nu cred că se cade să mai vorbim despre aşa ceva …

Indiferenţa turistului roman, cumulată cu lipsa de experienţă (şi cea financiară) a investitorului autohton, fac ca să lipsească ofertele de Paşte din partea cunoscutelor complexe turistice şi a pensiunilor situate în apropierea lacului de acumulare de la Colibiţa (Munţii Călimani) şi Valea Blaznei (Munţii Rodnei), turiştii interesaţi să se cazeze pe durata mini-vacanţei în aceste locuri urmând să plătească tarifele obişnuite pentru această perioadă, fără alte facilităţi incluse.

Una peste alta, România nu este atractivă. Spun asta cu toată convingerea, argumentându-mi zicerile pe ciferele reci şi seci oferite chiar de către noi: turiştii din România!

Văzând toate acestea stai şi te întrebi: ce sens mai au toate campanile făcute de Ministerul Turismului, de către Agenţiile de turism, de către mass – media sau de către locaţiile turistice? Personal nu prea le văd rostul. Fie şi pentru că românului îi place teribil mai mult gustul fripturii şi al paharului de vin turnat pe gât în alte locuri decât în cele lăsate moştenire de Decebal, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş etc.

Autor: Ovidiu Ciutescu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>