O țară de hoți

Scris de Ovidiu Ciutescu pe June 22, 2014

cacanariDe foarte mult timp jurnalele de știri nu se mai deschid cu informații privind vreo invenție, concert, medalie la Olimpiadele tehnice sau rezultate obținute de sportivii români pe arenele mondiale. Jurnalele nu se mai deschid nici măcar cu teribilele declarații războinice, lansate de Partidul X contra Partidului Y. Trendul îl reprezintă informațiile despre hoți!

Anii 1990 – 2010 au reprezentat metamorfoza presei din România. Informația și reportajul au dispărut, lăsând loc tabloidizării. Informația serioasă, reportajul social, ancheta nu și-au mai găsit rostul printre valțuri. În locul lor a apărut jurnalistul monden, capabil să afle și să vândă știri legate de culoarea chiloților pe care îi poartă vedeta X sau cretina Y. Nimic anormal am zice, atâta timp cât societatea se mișcă după tipare pe care chiar și sociologii e greu să le anticipeze.

De vreo patru ani asistăm la o altă metamorfoză a presei din România. Se politizează excesiv, s-a transformat în tribuna de propagandă a cui are bani suficienți să plătească informația. Deși la o altă scară, repectivul tip de presă nu se deosebește cu nimic de cel practicat în Germania nazistă sau în Estul Europei comuniste din anii ’50. Și nu o să mă puteți contrazice pentru că nu-i nicio diferență între a îndoctrina țugulanul cu idei despre epurarea rasială sau a unei componente sociale și doctrina cultului personalității unui lider politic sau altul ( nm. pentru că la asta asistăm în prezent, chiar aplaudăm inițiative de acest gen!)

Gluma tinde să se îngroașe de la o zi la alta. Pentru că Justiția, independentă sau nu (!), saltă nume grele pe bandă rulantă. Nu contează mediul din care provin, concluzia este una singură: toate păturile sociale din România sunt formate din cei mai teribili specialiști în furt! Nenorocirea este că toate aceste probleme sunt cunoscute, chiar păstorite încă de cei care se află în fruntea statului, omeni care ar trebui să reprezinte modele de inspirație socială și politică.

Nebunia generezează, firește, victorii. Taberele oponente personajelor care ajung în beciurile Justiției exultă, arată cu degetul, cheamă mulțimea să li se alăture în lupta dusă cu “dușmanul”. În realitate, și aceste tabere, sunt oameni formați din același aluat cu cei aflați în beciuri: sunt HOȚI! Iar lucrul acesta va fi demonstrat mai devreme sau mai târziu. Dacă nu de JUSTIȚIE, cu siguranță că ISTORIA îl va menționa.

În contextul dat nu înțeleg de ce ne mai mirăm că englezii, germanii, francezii sau mai știu eu ce altă nație ne consideră “hoți”, “violatori”, “trântori” etc. De ce ne mai înfuriem când ne sunt lipite astfel de etichete? Vreau să te aud, domnule Băsescu, domnule Ponta, domnule Antonescu sau care te mai vrei formatorul nr.1 de neam din acest arc carpatic.  Vreau să-mi spui și mie, prostovanul de rând, de ce trebuie să mă mai supăr pe vecinii mei din Europa? De ce să o fac atâta timp cât VOI sunteți hoți? Asta nu o spun eu, o spun chiar rufele spălate de voi, cu documente, în presa de partid. Unica, de altfel, din România!

 

One Response to “O țară de hoți”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>