Mojicia la români: mă declar rom!

Scris de Ovidiu Ciutescu pe July 10, 2013

Nu am făcut parte vreodată din categoria celor care admiră prea mult etnia romă, dar nici nu am avut vreodată ceva cu aceşti oameni. Din contră, pe mulţi dintre ei i-am respectat şi comentat pentru valorile promovate, pentru că nu le e ruşine cu apartenenţa etnică pe care o au şi pentru că luptă ca grupul lor să se integreze în societate.

M-a deranjat teribil, în schimb, orice comentariu făcut ( indeobşte) de către englezi, francezi sau italieni pe seama sorgintei noastre. Asta pentru că nu m-am considerat vreodată a fi urmaş de nomad şi nici certat cu civilizaţia. Probabil că în această situaţie s-au aflat majoritatea celor care citesc aceste rânduri.

Mai mult, a trebuit să ducem lupte teribile cu tabuurile ori de câte ori valorile româneşti au fost nuanţate cu apelativul de “ţigan” pe vreunul din afişele de prezentare a evenimentelor produse în Franţa sau în paginile jurnalelor din Italia sau Marea Britanie.

Plecând de la aceste istorii nu mi-a trecut prin cap că urmaşii ( oficiali – conform istoriei acceptate!) lui Decebal şi Traian se vor declara vreodată a fi… romi! Ei bine, de câteva zile, prin România a fost recunoscută această modă… a “declarării apartenenţei la etnia romă”. De ce se întâmplă asta? Pentru avantaje didactice. Ştiut fiind că tinerii români nu se mai agită să înveţe pentru a intra “pe bune” pe băncile colegiilor şi, apoi, a facultăţilor au găsit o chichiţă care îi ajută în acest sens. Aceea de a se declara ROM!

În ultimii, graţie unor programe europene de integrare în societate a membrilor acestei etnii,  au fost mărite considerabil locurile care le asigură prezenţa la colegiu şi facultate. Cum romii nu se înghesuie să le ocupte ( deh, carnea de porc şi matematica au picat întotdeauna greu la stomac! ), cum DNA-ul stă cu ochii proţăpiţi pe activitatea dascălilor avizi să-şi rotunjească veniturile, cum permutările şcolare cu elevi nu prea mai sunt posibile datorită sistemului implementat de mult hulitul Daniel Funeriu… aceste locuri au devenit mană cerească pentru dribleorii învăţământului românesc.

“Nimic nu este ilegal în această practică. Ei aduc adeverinţă că aparţin etniei rome, dau declaraţie pe propria răspundere şi….sunt admişi. Că nu e o treabă morală să faci asta…. E o cu totul altă poveste”, spune Marian Banu – reprezentant al Inspectoratului General Şcolar al Capitalei.  Mai mult, apar chiar reprezentanţi ai etniei, care recunosc franc faptul că “dă şi ei 100, 200 de euro şi le dăm ce le trebuie pentru copii. Să aibă şi ei liceu, domne’!”. Să aibă, taică, să aibă! Dar…  Trecând peste mojicia tinerilor, este lesne de observant nesimţirea legislativului. Adică… dacă sunt de etnie romă intru fără examen la liceu şi facultate? Doar de dragul unor proiecte europene sau al consumului de fonduri venite de la Bruxelles? Este cel puţin jignitor, chiar discriminator, domnilor. Ca să nu spun că astfel faceţi şi mai mult de râs calitatea procesului de învăţământ de pe plaiurile mioritice!

 

Ovidiu Ciutescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>