Mici și morți

Scris de Ovidiu Ciutescu pe August 28, 2014

farm progress 2014Zilele trecute am mers, cu treburi de serviciu, la Farm Progress 2014. E un imens atelier agricol, la care participă anual câteva mii de fermieri din Europa de Est.

 

Deși imens, atelierul agricol  nu se adresează fermierilor mari. Vorba unuia dintre organizatori, “ei sunt mai fudului, trebuie să îi gâdili pentru a cumpăra de la tine“. Farm Progress are ca țintă fermierii mici și mijlocii și se constituie într-un curs rapid și intensiv de cultivare a porumbului și a rapiței. Dar, în special a porumbului!

La plecarea spre case fermierii se arătau contrariați de trăirile din acea zi. Pe de o parte visau la astfel de tehnologii, își doreau să devină performanți. Pe de altă parte visul li se transforma rapid într-o realitate pe care o trăiesc zilnic. Sunt prea sărăci și prea mici pentru obiective ca cele sugerate de către companiile prezente la Farm Progress.

Propunerile plecate spre agricultori nu sunt, totuși, imposibil de realizat. E nevoie de un singur lucru, de asociere. Numai că “eu nu mă pot asocia cu ăla, mă fură” – e opinia care plutește prin tărtăcuța majorității fermierilor de la noi.

Așa că viitorul lor, al milioanelor de mici fermieri, este sumbru, aproape predestinat pieirii. În primul rând din cauza lor, a căpoșeniei și a timpurilor în care au rămas ancorați!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>