Inutilii României. Astăzi: comunitatea Uniți Salvăm

Scris de Luca Dinulescu pe May 19, 2014

FACEBOOK LIKE BUTTONInutilii României sunt mulți. De fapt inutilii în general sunt mulți, doar că, român fiind, de inutilii români te lovești mai des. Inutilii români, în general, nu au de lucru și atunci își creează niște scopuri. Inutili fiind, nu au găsit multe preocupări pe parcursul vieții și atunci inutilitatea sigur că a devenit cea mai importantă dintre ele. Ultima lor găselniță este așa-numita grevă cetățeanească, o activitate despre care declară pompieristic că “este o formă democratică de presiune exercitată asupra clasei politice pentru mai multă democraţie”. Vorbe goale, desigur, pe care cine știe ce inutil plictisit le-a mâzgălit pe un colț de masă, propunându-le apoi spre aprobare celui mai inutil superior al său. Sau hai să-i spunem coleg, pentru că inutilii nu au superiori, sunt toți egali.

Sigur, dacă acești oameni ar avea vreun pic de simț al ridicolului ar observa rapid eroarea în care se află și ar începe să-și ocupe enormul timp liber de care dispun cu oarece activități utile. Nu are sens să le enumerăm aici, dar putem oferi niște sugestii: grădinărit, făcut cozonaci, plantat cartofi. Inutilii simt însă, culmea, nevoie să fie utili și-atunci își inventează niște activități care nu interesează pe nimeni. Cum ar fi sus-amintita grevă cetățenească din 25 mai, dată care, așa cum știm, ne cheamă la urne pentru alegerile europarlamentare. Atenție însă, pentru acești presupuși iubitori ai armoniei sociale principiul suprem este jocul de sumă nulă, motiv pentru care, ne spun convinși, a ieși la vot când toate opțiunile sunt perdante, e o mare prostie. Să ieșim în stradă atunci, propun în schimb, crezând eronat că dorim să ne pierdem timpul alături de ei.

Argumentul acestora este însă și el inutil, pentru că a prezenta evenimentul într-o asemenea lumină e tot aia cu a spune: toată mâncarea e proastă, așa că mai bine mor de foame. Lucru pe care, desigur, ei l-ar face fericiți, dacă n-ar vrea să-si exhibe inutilitatea în ochii celor care preferă să-și câștige pâinea în mod cinstit, iar printre doi dumicați să cultive (poate greșit, poate degeaba, dar preferând să gândească constructiv) dreptul de a vota. Și nu orice, ci tocmai reprezentarea în construcția europeană pe care inutilii o visează dărâmată cât mai curând, tocmai pentru că-i obligă să facă ceea ce le place cel mai puțin: să muncească. În fapt, inutilii, dacă ar fi să împingem lipsa lor de logică la extrem, dacă printr-o eroare a istoriei ar fi fost martorii formării scoarței terestre, s-ar fi pus, desigur, de-a curmezișul, protestând: Carpații sunt mai mici decât Everestul, nu ne mișcăm de-aici până nu sunt la același nivel! Oceanul planetar e o mizerie, el nu trebuie să fie albastru, ci roșu, pentru că așa credem noi că e bine!

Desigur, ați recunoscut în portretul robot realizat mai sus comunitatea Uniți Salvăm, în fapt ruina acestei comunități, pentru că în momentul de față ea mai numără, probabil, undeva spre 20 de oameni. Și, ca orice lucru care nu mai are nicio rațiune de a exista, fiind inutil, firește că și aceasta moare într-un mod neplăcut, traficând în acest proces niște idei de care le-ar fi groaznic de rușine dacă ar mai avea vreun pic de discernământ. Dar nu-l mai au și atunci, pentru că pereții de facebook sunt singurii unde se mai pot exprima, confundă like-urile cu o pretinsă susținere, revărsând idei și proiecte care cutremură orice om normal. Moment în care, descoperind toate aceste lucruri, firește că ne putem întreba de ce nu apelează la singura soluție logică pentru situația (reală, altminteri) pe care o descriu: atunci când nimeni nu e suficient de bun să fie votat, de ce nu candidează ei înșiși?

Răspunsul e simplu: nu doar pentru că nu pot (a se citi că n-au cu ce), ci și pentru că inutilii sunt niște egomaniaci obsedați de afirmare care îmbătrânesc în anonimat. Sau poate doar niște copii mari și răzgâiați, deranjați de propria lipsă de importanță, care cred că lucrurile se rezolvă bătând din picior. Doar că, iată, spre nefericirea lor, pe data de 25 mai nu le vor rezolva. Ei, mulți, toți 20, vor fi în piață, iar noi, restul, la vot. De ce? E simplu, pentru că istoria a dovedit că oamenii au păreri diferite despre ceea ce este – sau nu – util. Iar ei sunt de partea greșită a acestui concept, lucru pe care îl dovedesc cu vârf și îndesat prin atitudinea de chibiți ieftini care stau și înjură de pe margine tot ceea ce le iese-n cale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>