Începutul sfârşitului

Scris de admin pe October 25, 2012

Nu mai este o ştire bombă faptul că potrivit unui comunicat CE, joi dimineaţă, serviciile Comisiei Europene au informat autorităţile române, printr-o scrisoare, că au decis să “presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, asta după ce blocajele de pe programul POS DRU au lăsat în urma lor consecinţe dezastruoase asupra societăţii civile şi a economiei în general.

Ne surprinde? Mai degrabă nu. De câţiva ani buni tot auzim că rata de absorbţie scăzută a fondurilor structurale va pune România în situaţii din care nu va şti să mai iasă. În fiecare an, în fiecare guvernare, în fiecare comunicat oficial s-a vorbit despre eforturile autorităţilor de a facilita această absorbţie şi de a încuraja potenţialii beneficiari să scrie proiecte şi să le implementeze. Vorbe goale şi promisiuni jalnice. De la organizaţii neguvernamentale la întreprinderi mici şi mijlocii, de la autorităţi publice la instituţii de învăţământ, toţi beneficiarii de fonduri structurale s-au lovit cel puţin o dată de rigiditatea birocraţiei române, de comunicarea defectuoasă cu cei care au fost numiţi în funcţii ca să dea răspunsuri şi sprijin, de plimbatul unor documente inutile prin nesfârşite birouri pentru a îşi justifica şi hârtia pe care au consumat-o ca să redacteze respectivele documente.

Pe de altă parte, s-au sesizat nereguli atât de grave, că nici cincizeci de ştampile şi semnături nu le-au mai putut acoperi. Cine e de vină? Cine mai ştie?

Ce se va întâmpla de acum încolo? Rămâne de văzut. Premierul Ponta pare să aibă un plan. În aşteptarea concluziilor, nu putem decât să ne ţinem respiraţia şi să sperăm să nu ne ia şi iarna asta prin surprindere…

One Response to “Începutul sfârşitului”

  • silver price says:

    CE a informat, joi, autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv “Transport”, “Regional” şi “Creşterea competitivităţii economice”, România având la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>