Cumpăr / vând mentalitate

Scris de Ovidiu Ciutescu pe April 12, 2013

Nu îmi place să spun că sunt vreun specialist în domeniul handbalului, al sportului în general. Îmi place, în schimb, statutul de chibiţ. Aşa că nu am să fac rabat de la calitatea în cauză şi am să divaghez un pic pe mentalitatea găunoasă a sportivului de la noi.

Joi seară m-am uitat la returul semifinalei de handbal feminin dintre Gyor Eto şi Oltchim Rm. Vâlcea, partidă ce a contat în cadrul Champions League. După ce în meciul tur unguroaicele se impuseseră în România, şi plecau cu prima şansă în această confruntare, acum aşteptam doar un meci relaxat. Chiar frumos. Ce am văzut în primele 51 de minute m-a făcut să spun: „uite, domnule, cât de mult contează mentalitatea jucătoarelor venite în România din campionatele puternice ale Europei. Păi dacă am fi avut în teren toată naţionala României…tot nu am fi reuşit să întoarcem acest rezultat, să conducem cu 7 goluri diferenţă pe terenul acestui teribil adversar!” Ultimele 8 minute m-au făcut să mă metamorfozez din nou. De această dată în scepticul care este, de regulă, suporterul român. Obişnuit cu înfrângerile venite pe ultima sută de metri. Ba, chiar să-mi şoptesc din nou în barbă: „am adus antrenor nordic, cele mai bune jucătoare din lume…salarii regeşti… şi? Ce folos că am făcut toate astea? Unde este mentalitatea aia de o vem la echipele nordice, chiar la Gyor ETO de exemplu?” Fireşte că Oltchimul ratase prosteşte calificarea în finală.

Însă o concluzie tot se impunea de tras, una legată de mentalitate. Mai precis, locul ăsta parcă e blestemat. Ca tot ce-l calcă să se umple de balcanism, să se dea după mentalităţile, după delăsarea specifică urmaşilor lui Decebal şi Traian. Şi, fireşte să mă întreb: pentru ce mai încercăm să spargem buboiul comportamentului găunos pe care îl etalăm chiar şi în competiţiile sportive?

Aşa că de aseară m-am gândit că în plină criză economică mă pot reapuca de afaceri. Să revin în iarbă, vorba sportivilor. Nu cu vreo ideea de disciplină sportivă, nu cu vreun butic aruncat în vreun colţ de comună din România. Ci, cu…vândut mentalitate. Nici nu mai contează de unde o import, contează că e loc cât cuprinde unde să o distribui. Totul e să am cui să o vând, să găsesc persoanele dispuse să renunţe la lâncezeala în care istoria ne-a blestemat să existăm. Dar pentru ca afacerea să meargă, trebuie să ştiu: cumpără cineva mentalitatea mea?

Autor: Ovidiu Ciutescu

 

 

2 Responses to “Cumpăr / vând mentalitate”

  • Gigel şi Flore sunt de vină pentru şase bebeluşi arşi de vii. Nu somitatea medicinei Bogdan Marinescu, managerul de spital care a reuşit să facă mamă o femeie de aproape 70 de ani.

Trackbacks & Pings

  • Blogul lui Ovidiu Ciutescu says:

    [...] se impuseseră în România, şi plecau cu prima şansă în această confruntare, acum aşteptam doar un meci relaxat. Chiar frumos. Ce am văzut în primele 51 de minute m-a făcut să spun: „uite, domnule, cât de [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>