Cum ne este falsificată mâncarea

Scris de admin pe January 26, 2013

Din ce în ce mai multe știri ne atrag atenția asupra posibilității de a fi înșelați și literalmente îmbolnăviți de produsele alimentare pe care le găsim în supermarket-uri.

Un articol ce a făcut înconjorul presei românești avertizează: ”Cutii de suc ce prezintă portocale apetisante, dar care oferă mai mult zahăr şi apă decât fruct sau ulei de măsline “italienesc” adus din Grecia. Sunt doar câteva dintre strategiile profitabile ale unor producători care se bazează pe faptul că mulţi clienţi nu citesc detaliile scrise cu litere mici pe etichete.”

Este în mare măsură și vina noastră, pentru că neatenția este scumpă și pentru corp şi pentru buzunar. Dacă un suc natural cu mai multe E-uri costă circa 4,5 lei pentru doi litri, în cazul sucului de fructe presat, fără adaosuri, preţul depăşeşte 9 lei pe litru, spun sursele.

La fel se întâmplă şi în cazul uleiului de măsline. Traducerea de pe etichetă afirmă că uleiul a fost obţinut prin presarea la rece. Dar varianta originală a etichetei, în limba engleză, nu menţionează acest lucru. Aşadar, plătiţi mai mult pentru un ulei de calitate inferioară.  În plus, cele mai multe sticle afişează mărci cu rezonanaţă italienească, dar conţin de fapt uleiuri provenite din Grecia, Spania sau Portugalia.  Scandalul falsificării produselor alimentare a atins şi sortimentele româneşti. Un lanţ de magazine a fost nevoit să retragă un gem a cărui etichetă susţinea că respectă reţeta magiunului, se mai menționează în presă.

Cum s-a ajuns la această situație? Cine ce interese are? Cât de profitabilă este această păcăleală continuă la care suntem supuși? Poate nu vom ști niciodată, dar trebuie să fim atenți și să nu ne lăsăm înșelați.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>