Costul intoxicării sociale

Scris de Ovidiu Ciutescu pe June 15, 2014

urs sovieticDeplângem cu toții situația din Ucraina. Tancurile rusești, trupele de mercenari mascați, crimele și teroarea, fac din țara vecină un focar al durerii. Cine-i vinovat? Rusia, susține mapamondul. Chiar așa să fie?

 

În urmă cu câteva zile am stat la o cafea cu niște prieteni. Printre ei se aflau și câțiva necunoscuți, unul urmând să aflu că este din Vășcăuți. Nu locul ăla de care râdeam cu toții în poantele lui “nea Mărin“, ci unul din locurile alea furate cu japca de ruși în 1939.

Inevitabil discuția a curs spre teatrul războiului civil din țara lui Vasea. La început ne-am cam contrat. El susținea sus și tare că singurul vinovat este Ucraina, io o țineam pe a mea… cu hrăpărețul urs sovietic. “Totul se întâmplă din cauza Ucrainei, a politicii duse de acest stat – al meu în prezent. După formarea Ucrainei în granițele valabile până cu puțin timp în urmă, represaliile etnice, conduse de ruși, au fost înlocuite cu cele ucrainene. Au făcut tot ce le-a stat în putință să ne facă să uităm identitatea străveche. Ne-au dărâmat școlile, ne-au ars satele, chiar ne-au omorât semenii. Acum dau socoteală, rușii s-au revoltat și i-au pălit tare. Dacă ar fi dat drepturi egale minorităților, nu se întâmpla așa ceva. Nu-i iubesc pe ruși, dar dacă îmi pun arma în mână trec de partea lor. Pentru că lupt pentru ce au visat înaintașii noștri” – mi-a spus Vasea. Discuția a fost mult mai lungă, una în care mi-a explicat că identitatea națională “nu prea mai există, comunitatea nefiind de acord să fie numită ca română. Noi suntem moldovani!”  Așa am aflat că Ucraina a considerat mereu România un mare dușman, “unul atât de aprig încât după anexarea  Crimeei a susținut integritatea statului Ucrainean”!.

Argumentele au fost multe, printre ele regăsindu-se și distrugerea și interzicerea tuturor valorilor naționale ale comunității de “moldovani” din Vășcăuți.  Zona lui Vasea nu e una cuprinsă de război, “chiar dacă și pe la noi au umblat unii mascați și cu mitraliere în mână câteva zile”. Însă își dorește să meargă la luptă. Alături de separatiști, împotriva celor care s-au erijat în patrie-mamă.

Deși nu-s de acord cu poziția Rusiei, nu pot să nu remarc că Ucraina a semănat vânt, iar acum culege furtună! Și nici măcar nu pot susține că nu îi înțeleg pe cei ca Vasea, cărora le-a fost interzis dreptul apartenenței naționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>