Cocalarul cu #hashtag: o nouă specie în fauna facebook

Scris de admin pe August 7, 2014

hashtag 2Printre intelectualii cu firmă s-a dat liber de ceva vreme la o nouă modă: cocalarul cu hashtag. Adică?, veţi întreba. Adică hashtag, adică orice cuvânt cu diez (#) în faţă pentru a deveni mai vizibil la căutare. Aşa, şi, care e problema? Păi problema este următoarea: sub acest comportament se ascund nişte tipuri umane binecunoscute şi nu tocmai plăcute. Pe cel mai întâlnit îl ştim chiar de la Caragiale, care ne-a cadorisit cu unele din cele mai remarcabile portrete de parveniţi.

În ce fel este însă acest cocalar virtual parvenit, cum preia el ştafeta ariviştilor lui Caragiale? Simplu: adoptând toate semnele modernităţii necesare pentru a funcţiona într-o anumită societate: barba de voievod, Iphone-ul cu instagram şi, nu în ultimul rând, acest simbol care îşi găsea cândva mult mai bine locul pe un portativ. Astăzi însă, după cum vedeţi şi în poză, s-a mutat în cu totul altă parte. Ceea ce denotă, fireşte, pedigree-ul de autobază al manipulatorului de simboluri exclusiviste, dar care transpare la o privire atentă mai ceva decât mizeria de sub unghii.

Şi mai fascinant însă nu este faptul că oameni până mai ieri normali sunt brusc loviţi de acest morb cocălăresc, ci insistenţa cu care duc această nouă ramură a lingvisticii pe culmile imbecilităţii. Astfel, în sistemul lor de gândire, totul poate să fie #superinteresant (chiar dacă şansele ca cineva să caute vreodată combinaţia asta de cuvinte este, probabil, de 0.00002879763 la 1 milion, ceea ce face demersul unul exclusiv narcisistic, deci superficial), #nemaipomenitdemisto, #maremeserie, precum şi alte perle ale gândirii submediocre, pe care mediul virtual o favorizează.

Sincer, suntem curioşi cât va dura aceast analfabetism aproape oligofren. Tot sincer, credem că odată deschisă cutia cu hashtaguri a Pandorei, situaţia este iremediabilă. Scuze, vroiam să spunem #situatiaesteiremediabila, sau cum s-o scrie acest lucru în limbajul celor a căror singură formă de validare socială este conversaţia pe wall-ul de facebook. Prin cuvinte însoţite de hashtag-uri, bineînţeles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>