Centenarul ASE: De la studenţii Virgil Madgearu şi Mircea Lucescu, la pseudo-studenţii zilei

Scris de Ovidiu Ciutescu pe April 8, 2013

6 aprilie este data la care ASE Bucureşti aniversează 100 de ani de existenţă pe scena învăţământului superior românesc. Momentul este marcat prin mai multe manifestări dedicate acestei perioade, în cea mai mare parte glorioasă. De altfel, ASE este una dintre puţinele Academii din România care a revenit la examenul de admitere classic, pe motiv că prin testele de tip grilă calitatea studentului era mult diluată.

Istoria instituţiei ne propune nume de referinţă. De la interbelicii Virgil Madgearu şi Ion M. Angelescu până la contemporanii Mugur Isărescu sau…Romică Ţociu. Nici sportivii nu lipsesc din panoplie. “Chiar dacă nu a fost prezent la manifestări, din cauza programului, Mircea Lucescu a primit o diplomă de excelenţă pentru promovarea valorilor aestei instituţii şi a învăţământului românesc. Îmi amintesc cu emoţie că marele profesor Nicolae Sută ni-l dădea mereu exemplu pe Mircea:  <<Studentul Mircea Lucescu a fost referenţial. Un exemplu pentru toate generaţiile. Plus că din mica lui diurnă îmi aduce mereu cărţi valoroase, pe care le cumpăra în timpul cantonamentelor din străinătate>>”, a spus Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale din cadrul ASE, în timpul emisiunii “Bună dimineaţa, România!” la Money TV.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, prin telefon, Mircea Lucescu a rememorat câteva dintre momentele petrecute în urmă cu aproape o jumătate de secol, în timpul vieţii de student. “Sunt mulţi ani din 1969, de când am terminat, dar viaţa de student nu am cum să o uit. Când m-am înscris la facultate era o perioadă în care dosarele erau foarte importante. Ori eu proveneam dintr-o familie săracă, cu foarte mulţi copii. Eram singur la şcoală, stăteam destul de mult la şcoală şi eram şi printre remarcaţi… Era şi perioada în care un candidat la Comerţ Exterior trebuia să aibă o familie numeroasă, pentru ca statul să fie sigur că îţi duci până la capăt treaba, fără să te atragă lumea comercială occidentală .” – a spus antrenorul lui Şahtior Doneţk în cadrul respectivei emisiuni. Mircea Lucescu a explicat, pentru Ziarul Alb, şi că se bucură că nu a urmat cariera de economist: “Sunt atât de mulţi economişti şi atât de puţini sportivi de valoare, care să facă performaţă, încât cred că am ales bine calea pe care o urmez şi în prezent. În fond, cunoştinţele acumulate în acea perioadă îmi prind bine chiar şi după o jumătate de secol”

Urmărindu-i pe aceşti oameni, realizezi cât de extraordinar era procesul de învăţământ comparativ  cu cel din ziua de astăzi.  Şi, fără să vrei, te apucă groaza. Nu pentru că cel care joacă în aceste vremuri  rolul candidatului la admitere ar fi mai puţin capabil intelectual decât predecesorii săi, cât pentru că studentul şi profesorul de acum parcă s-au deconectat de la principiile pe care a fost construit învăţământul universitar românesc. Şi, în acest tipar, parcă nu văd cum peste alţi 100 de ani, un alt decan de Facultate ar mai putea să vorbească aşa de pasional despre student de calitate, deveniţi în timp personalităţi de prestigiu!

Autor: Ovidiu Ciutescu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>