Amenințarea fantomei

Scris de Ovidiu Ciutescu pe May 10, 2014

Dmitri RogozinTU-1609 mai a ajuns dată de dispută ideologică între Occident și Rusia, dar și motiv de amenințări directe, dinspre Moscova către SUA și Uniunea Europeană.

 

Dmitri Rogozin este vicepremier al Federației Ruse și dulău favorit al președintelui Vladimir Putin atunci când vine vorba despre cauze pierdute sau luatul pulsului printre dușmanii Moscovei. Pe 9 mai l-a urcat într-un avion și l-a trimis spre Transnistria, cel mai îndepărtat bastion comunist la granița cu Uniunea Europeană.

Drumul cel mai scurt spre draga republică separatistă era unul care nu avea cum să ocolească Ucraina, țară cuprinsă de război civil tocmai datorită Rusiei, datorită lui Putin – președinte care vrea refăcut imperiul roșu cu orice preț. În aceste condiții, în momentul în care aeronava lui Rogozin a încercat să survoleze teritoriul Ucrainei, de la Kiev a venit mesajul: “NIET!” Firește, într-un limbaj mai mult sau mai puțin protocolar, lui Rogozin i s-a transmis că dacă vrea să mai aterizeze la destinația propusă, să schimbe imediat direcția. Altfel, Ucraina pune artileria la lucru!

Disperat, oficialul rus a căutat ajutorul Uniunii Europene. Și l-a primit, România permițând aeronavei care îl avea la bord pe vicepremier să îi survoleze spațiul aerian și să își croiască drum spre Tiraspol. “Rogozin era interzis doar în spațiul terestru al UE”, a explicat MAE român motivele bunăvoinței avută.

După o zi în care separatiștii transnistreni l-au onorat pe rusnac cu defilări, fetițe dulci și votcă la discreție, s-a urcat în avion și a încercat să refacă traseul. Numai că, surpriză: România nu a mai permis survolarea spațiului său aerian! ” România a susținut, susține fără echivoc și respectă întru totul regimul de sancțiuni instituit de Uniunea Europeană în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei” – și-a explicat MAE decizia.

Într-un final, după o escală la Chișinău și o alta la Havana, Rogozin a ajuns la Moscova. Simțindu-se stăpân din nou pe situație a ținut să le transmită românilor un mesaj: Ei bine, domnilor din România, în curând vă vom explica totul – cine sunteți și ce credem despre voi.” Și nu a fost tot, Rogozin amenințând că ” data viitoare voi zbura la bordul unui  TU-160“.

 

Firește, nu ar trebui să tremurăm din cauza unei astfel de răbufniri. Una venită, repet, din gura unui demnitar pe care Putin l-a folosit mai mereu când a avut nevoie de o astfel de atitudine. Însă nici nu pot să nu remarc faptul că “fantoma Marelui Urs” începe să revină la viață. Dacă mai punem în balanță și declarația făcută în Piața Roșie de Putin, cum că “2014 este anul Unirii popoarelor prietene cu Mama Rusia”, atunci avem toate motivele să devenim destul de serioși când vine vorba de asemenea atitudini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>