Aflatoxina noastră e mai bună ca aflatoxina lor!

Scris de admin pe March 29, 2013

Aflatoxina descoperită în lapte nu pare să le distrugă românilor încrederea în produsul ajuns pe piaţă de la producătorii autohtoni. Un sondaj realizat de Avangarde arată că laptele ajuns în market, de pe pieţele externe, nu are atâta căutare pe cât ne  lasă autorităţile să credem.

55% dintre români sunt convinşi că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie greşită. Parcă nici nu poţi să-i condamni, atâta vreme cât ştii că în ţara asta şomajul bate la uşa cetăţeanului cu o viteză mai mare decât cea realizată recent de Soyuz în drumul ei spre ISS sau că întreţinerea unui apartament în timp de iarnă ajunge aproape imposibilă.

Totuşi, sondajele ne spun că dracul nu e atât de negru. Măcar în ceea ce priveşte încrederea…. Astfel, recenta decizie a Guvernului de a investi bani în refacerea partială a instalaţiilor de irigat, sau apariţia din ce în ce mai deasă a standurilor cu produse româneşti la târgurile internationale îi fac pe români să aprecieze activitatea politicului.

Nici măcar scandalul cărnii de cal sau a aflatoxinei din lapte nu i-a făcut pe conaţionali să injure. Cel puţin nu pe cei care livrează produsele chiar din interiorul spaţiului mioritic. 40% dintre conaţionali sunt convinşi că “autorităţile europene şi investitorii europeni” sunt principalii vinovaţi în cazul “scandalului cărnii de cal”, iar doar 5 % dintre români preferă laptele venit din import în detrimentul celui ajuns pe raftul magazinelor de la procesatorii români sau chiar, direct, de la ţărani.

Vrem nu vrem, România pare să aibă o singură şansă în viitor: întoarcerea la agricultură. Nu la cea făcută cu plugul cu boi şi sapa tradiţională. La una modernă, ecologică şi cu şanse concurenţiale reale în raport cu investitorul din ţările dezvoltate ale UE. Aşa că guvernanţii ar trebui să continue cu măsurile de sprijinire a familiilor care învestesc în agricultură sau cu ajutorul dat micilor fermieri. ATENŢIE: 93% dintre români cred că aceste iniţiative sunt bune sau foarte bune!

 

Ovidiu Ciutescu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>