Despre TVR şi Eurovision 2014

Scris de Denis Dinulescu pe January 13, 2014

În naivitatea noastră am crezut că la început de an TVR vine cu câteva anunţuri de bun simţ: scoterea definitivă din grila văzută şi nevăzută a instituţiei a Andreei Marin, a lui Cristian Zgabercea, a lui Ioan Cărmăzan, a Ramonei Bădescu, a lui Dan Manoliu, a băiatului ăla gras de la ceva cu „să mergem pe la ţară”, a lui Liviu Mihaiu şi aşa mai departe. Dar nu, instituţia ne anunţă cu patos, emfază şi patriotism că a luat hotărârea să participe la Eurovision 2014, pentru că, cităm: ”TVR consideră că România şi românii merită eforturile financiare necesare pentru a participa la acest eveniment important”.

Bun. Nu ştim cu ce instrument de măsură a apreciat TVR că românii merită să se uite după behăielile lui, să zicem, Cezar Ouatu, dar propoziţia sună clar, aduce a lege trecută prin parlament, a proiect deja finanţabil. De ani buni, la Eurovision, noi, românii, ne facem de ruşine participând cu melodii ieşite din modernitate, arhaice, „populare”, melodii ale unor compozitori ieşiţi din uz, ale unor oameni care ştiu două note la pian, sau mai multe, dar care n-au compus niciodată nimic. Să ne amintim că de la succesul Laurei Stoica cu Un actor grăbit sau hitul Nicolei datorat lui Mihai Alexandru, în muzica uşoară românească nu s-a mai întâmplat nimic, exceptând un loc 4 tot la Eurovision datorat lui Mihai Trăistaru. Asta neînsemnând că melodia lui, Turnero, l-a propulsat în vreun club din Las Vegas.

Ca să nu lungim vorba şi să se înţeleagă greşit că vrem să întrebăm cu ce se ocupă Dan Manoliu, facem cunoscut pe această cale că socotim de datoria noastră să participăm la Eurovision 2014, cu o melodie compusă de noi, cu versuri aşişderea, versuri care, în ritm vesel, haios şi patriotic, să amintească de anul 2008, an în care prim ministrul României de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu, se jura că în România nu va fi criză. Şi a avut dreptate, nici nu e.

Dată fiiind hotărârea pe care am luat-o, ne urăm succes la Copenhaga, acolo unde Eurovisionul 2014 stă să înceapă prin martie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>